TEHNIČKA VLADA U HUMANITARNOJ AKCIJI

Turskoj šalju 45 šatora, a poljoprivrednicima plaćaju za štete

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 15.11.2011 14:35
  • Objavljeno 15.11.2011 u 12:59
VLADA

VLADA

Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Na novoj sjednici tehničke vlade odlučeno je da će Hrvatska pomoći Turskoj u sanaciji ogromne štete nastale uslijed potresa u kojem je poginulo 600 osoba. Hrvatska će poslati Turskoj 45 šatora u vrijednosti od gotovo milijun kuna, a 20 dana prije izbora pomoći će se i hrvatskim poljoprivrednicima

U potresu u Turskoj poginulo je 600 osoba, a mnogi su ostali bez svojih domova - podsjetio je na tragične činjenice ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković na sjednici Vlade te obrazložio odluku o pomoći u sanaciji štete:

'Vlada Turske je zamolila za pomoć u obliku šatora kakve upravo imamo na raspolaganju. Osiguran je i prijevoz za 45 šatora, što je sve skupa vrlo plemenita akcija kojom možemo pomoći mnogim ljudima, tim više što s Turskom imamo dobre bilateralne odnose', rekao je Jandroković.

Vlada je pokazala i socijalnu osjetljivost prema ljudima u Hrvatskoj, točnije prema poljoprivrednicima. Resorni ministar Petar Čobanković rekao je: 'U želji da Vlada i u ovim trenucima pokaže socijalnu osjetljivost, predlažemo nadoknadu štete od elementarnih nepogoda. Ova godina nije bila idealna - uslijed suše i olujnih nevremena s tučom neki poljoprivrednici pretrpjeli su i stopostotnu štetu.'

Čobanković je rekao da će se za obeštećenje poljoprivrednika kojima su vremenske nepogode odnijele 60 posto usjeva izdvojiti 30 milijuna kuna sredstava iz tekuće pričuve. 'U želji da odluka bude pravedna i povodeći se odlukama iz 2007, kada je bila suša i kada smo donijeli odluku o obeštećenju poljoprivrednih proizvođača, tako radimo i ove godine.' Uvjet za obeštećenje je da sva županijska povjerenstva do 22. studenog dostave podatke o štetama u Ministarstvo poljoprivrede.

Također, Čobanković je predložio i da se obeštete uzgajivači povrća zbog štete uslijed pojave bakterije Escherichia coli. Premda povrće naših proizvođača nije bilo zaraženo tom bakterijom, ona je utjecala na tržište te se smanjila prodaja povrća, što je utjecalo i na smanjenje cijena povrća.

Proizvođačima povrća isplatit će se 4 kune po kvadratnom metru, a 10 kuna po kvadratnom metru na zatvorenim prostorima. Za to je ukupno izdvojeno 2,5 milijuna kuna.

Za nagrade sportašima Vlada je izdvojila 115 tisuća kuna, i to za zlatnu medalju na Europskom prvenstvu u boćanju, zlato u field streličarstvu, broncu u veslanju, broncu u hrvanju...

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi