medijske slobode

Turski veleposlanik u Berlinu pozvan na razgovor nakon kritike njemačkog pravosuđa

23.05.2023 u 19:21

Bionic
Reading

Njemačka vlada je pozvala turskog veleposlanika u Berlinu nakon kritike njemačkog pravosuđa potaknute nedavnim pretresom kod turskih novinara, priopćilo je u utorak njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

"Turski veleposlanik, kojeg smo danas pozvali na razgovor, obaviješten je o tome da savezna vlada odlučno odbija optužbe turske vlade u vezi sa slobodom govora, s medijskim slobodama i s njemačkim pravosuđem", objavilo je na Twitteru njemačko ministarstvo vanjskih poslova.

Poziv na razgovor koji se događa pet dana prije drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj, odgovor je na sličnu odluku koju su turske vlasti donijele 17. svibnja glede njemačkog veleposlanika.

Ta je odluka donesena nakon pretresa u Frankfurtu kod dvojice turskih novinara dnevnog lista sklonog Erdoganovoj vladi.

Tursko ministarstvo vanjskih poslova osudilo je tada "neopravdano uhićenje dvojice predstavnika frankfurtskog ureda lista Sabah", što je, kako je navelo, "pokušaj zastrašivanja i uznemiravanja turskog glasila".

Državno odvjetništvo u Darmstadtu, u Njemačkoj, odgovorilo je da nije bilo privođenja, potvrdivši pretres kod dvojice novinara tijekom kojega su zaplijenjeni "elektronički uređaji za pohranjivanje podataka i drugi dokazni materijal".

Dnevni list tvrdi da su uhićeni pošto su ih tužili pristaše propovjednika Fethullaha Guelena koji već dugo živi u Sjedinjenim Državama i kojeg Ankara optužuje da je 2016. planirao državni udar.

"Uhićenje turskih novinara zbog njihovih napisa o terorističkoj organizaciji Feto (kratica koju Ankara upotrebljava za Guelenov pokret) očita je povreda medijske slobode", reagirao je na Twitteru glasnogovornik turskog predsjednika Fahrettin Altun potkrepljujući optužbe koje je njemačka strana odlučno odbacila.