drakonske kazne

Turski sud osudio 72 pučista na doživotni zatvor

12.07.2018 u 15:23

Bionic
Reading

Sud u Turskoj osudio je 72 osobe na doživotni zatvor zbog njihova sudjelovanja u sukobima na mostu u Istanbulu u kojima su ubijene 34 osobe tijekom pokušaja državnog udara prije dvije godine

Kako javlja državna novinska agencija Anadolija, očekuje se još 71 presuda u slučaju gdje su optuženici okrivljeni za namjerno ubijanje civila koji su na poziv predsjednika Tayyipa Erdogana pokušali prekinuti državni udar na mostu iznad kanala Bospor.

Osude dolaze u vrijeme kada se u Turskoj priprema obilježavanje druge godišnjice pokušaja prevrata 15. srpnja, te slavlja predsjednika Erdogana zbog nedavne pobjede na izborima koju mu je omogućila apsolutnu moć.

Na tom su se mostu, preimenovanom u 'Most mučenika 15. srpnja', vodili sukobi u noći državnog udara.

Nakon pokušaja državnog udara počele su istrage i progoni vojnika, državnih službenika i akademika koje se sumnjiči za povezanost s muslimanskim propovjednikom Fethullahom Gulenom, a kojega Turska optužuje za neuspjeli državni udar.

  • +13
Sva lica Recepa Tayyipa Erdogana Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Turska je do sada uhitila 160 tisuća ljudi, te razriješila dužnosti isto toliko državnih službenika otkako je završio propali državni udar, objavio je UN-ov ured za ljudska prava još u ožujku.