NE ŽELE SE OSLANJATI NA TUĐE

Turska vojska dobila prve puške domaće proizvodnje

13.01.2017 u 16:00

Bionic
Reading

Turska vojska primila je početkom tjedna prvu pošiljku novih automatskih pušaka domaće proizvodnje tipa MPT-76, čime započinje nova era turske vojske budući da je godinama bila opremljena puškama iz izvoza

Vijest o opremanju puškama domaće izrade priopćio je turski ministar obrane Fikri Isik koji je istaknuo kako je turska vojska više od 15 godina koristila uglavnom puške strane proizvodnje te kako je namjera ministarstva smanjiti broj uvoznih pušaka ispod 20 posto.

Prvih 500 primjeraka modernih jurišnih pušaka koje je razvio turski Institut za strojarsku i kemijsku industriju već je stiglo u vojna skladišta, a ostalih 19.500 komada bit će dostavljeno vojsci do kraja godine.

Plan je ministarstva obrane novom puškom postupno zamijeniti dosadašnje puške Heckler & Koch G3 koje su u Turskoj proizvode po njemačkoj licenci.


Nova jurišna puška koristi nestandardni NATO-ov kalibar 7,62 x 51 mm koji se koristi u vojskama bivšeg Varšavskog pakta, a koje pruža ujednačenije performanse zaustavne moći na različitim udaljenostima. Spremnici imaju kapacitet od 20 metaka, a budući da su izrađeni od otpornog prozirnog polimera, provjera broja preostalih metaka jednostavna je i brza.

Tursko ministarstvo obrane ističe kako je izvozna perspektiva puške vrlo dobra, jer su za nju zainteresirani Azerbajdžan Japan, Južna Koreja, Pakistan i Saudijska Arabija