PRIJETNJA EUROPSKOJ UNIJI

Turska: Ukinite nam vize ili miniramo pakt o migrantima

30.05.2016 u 09:44

Bionic
Reading

Turska će okrenuti leđa paktu o migrantima s Europskom unijom ako njezinim građanima ne budu ukinute vize za ulazak u Schengenski prostor, upozorio je u ponedjeljak šef turske diplomacije Mevlut Cavusoglu. Dok traju zategnuti odnosi Ankare i Bruxellesa, turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu ponovio je kako je 'nemoguće' da njegova zemlja ublaži protuterorističke zakone, što je jedan od 72 uvjeta koje je zatražio EU

'Rekli smo im: 'Mi vam ne prijetimo'. Ali postoji realnost. Sklopili smo dva sporazuma i jedan je povezan s drugim', kazao je Cavusoglu malenoj skupini novinara u Antaliji.

Ako je potrebno, nastavio je Cavusoglu, Ankara bi mogla poduzeti 'administrativne' mjere za blokiranje sporazuma o migrantima. Prošlog tjedna predsjednik Recep Tayyip Erdogan upozorio je da 'iz turskog parlamenta neće izaći' nikakav zakon vezan uz sporazum ako se ne postigne rezultat oko viza.

Turskoj je sporazum o liberalizaciji režima pristupa Turaka Schengenskom prostoru od kraja lipnja nezaobilazni uvjet za nastavak primjene šireg pakta o migrantima koji je omogućio smanjenje priljeva ilegalnih migranata prema Europi.

Ipak, ukidanje viza do tog roka ne čini se vjerojatnim budući da se Erdogan usprotivio izmjeni pravne definicije 'terorizma' u turskom zakonodavstvu. Bruxelles tu definiciju smatra 'preširokom', budući da ju u mnogim slučajevima Ankara koristi kako bi progonila sveučilišne profesore i novinare zbog 'terorističke propagande'.