međunarodne kritike

Turska poručuje da sankcije neće zaustaviti ofenzivu u Siriji

21.10.2019 u 12:28

Bionic
Reading

Međunarodne "sankcije ili prijetnje sankcijama" neće prisiliti Tursku da zaustavi svoju ofenzivu na sjeveru Sirije, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u intervjuu u ponedjeljak

"Sankcije ili prijetnje sankcijama neće nas zaustaviti u primjeni našeg prava na samoobranu", rekao je Cavusoglu za talijanski list Il Messaggero.

"Od međunarodne zajednice, posebice od naših NATO saveznika, očekujemo kao prvo da nas podržavaju u borbi protiv terorizma", dodao je.

Turska je izazvala međunarodne kritike napadom na kurdske snage na sjeveru Sirije, koje okrivljuje za terorističke akcije na svojem teritoriju.

Države članice EU-a suspendirale su prodaju oružja Turskoj, a SAD je uveo sankcije koje mogu biti ukinute ako se borbe zaustave.

Turska je prošli tjedan dogovorila sa SAD-om prekid vatre od 120 sati kako bi se borci kurdskih Postrojbi narodne zaštite (YPG) povukli iz "sigurne zone" koju Ankara želi uspostaviti.

"SAD je 17. listopada obećao da će osloboditi ovo područje od terorista YPG-a u roku od 120 sati. Pozorno ćemo pratiti ispunjavanje tog obećanja", rekao je.

Dodao je da će Turska zaustaviti ofenzivu samo "kada svi teroristi odu" iz tog područja, a "Sirijci budu oslobođeni od tiranije YPG-a i prijetnje Islamske države".

Po Sirijskom opservatoriju za ljudska prava, do sada je poginulo 120 civila, dok je Cavusoglu u izjavi u Istanbulu rekao da ih je poginulo 20.

"Poduzeli smo sve potrebne mjere kako bismo izbjegli nedužne žrtve i štetu na civilnoj infrastrukturi", rekao je za Il Messaggero.