recipročne mjere

Turska neće odustati od sustava S-400 unatoč sankcijama

17.12.2020 u 13:26

Bionic
Reading

Turska neće odustati od ruskih proturaketnih sustava S-400 i poduzet će recipročne mjere nakon procjene američkih sankcija uvedenih zbog te nabave, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu

Sjedinjene Države u ponedjeljak su uvele sankcije protiv turske uprave za obrambenu industriju (SSB), njezina čelnika Ismaila Demira i još troje zaposlenika zbog kupnje S-400. Turska, članica NATO-a, sankcije je osudila kao "tešku grešku".

Predsjednik Tayyip Erdogan rekao je u srijedu da su sankcije "neprijateljski napad" na tursku obrambenu industriju i da su osuđene na neuspjeh.

U intervjuu za televiziju Kanal 24, Cavusoglu je rekao da Turska ne može biti podvrgnuta tzv. CAATSA sankcijama jer je S-400 nabavila prije donošenja zakona dodajući da je odluka napad na suverena prava Turske i da neće imati utjecaja.

Zakon o suzbijanju američkih protivnika sankcijama iz 2017. (CAATSA) trebao bi odvratiti zemlje od kupnje vojne opreme od NATO-va neprijatelja Rusije.

"To nije u skladu s međunarodnim pravom i diplomacijom, politički i pravno to je pogrešna je odluka", rekao je Cavusoglu, dodajući kako su Sjedinjene Države spor mogle riješiti zdravim razumom da su surađivale s Turskom i NATO-om.

Turska kaže da kupnja S-400 nije bio izbor, već prije nužnost, jer nije mogla nabaviti obrambene sustave ni od kojeg saveznika u NATO-u pod zadovoljavajućim uvjetima.

Sjedinjene Države kažu da S-400 predstavlja prijetnju za njegove borbene zrakoplove F-35 i šire obrambene sustave NATO-a. Turska to odbija i kaže kako sustav S-400 neće biti integriran u NATO.

Sankcije dolaze u osjetljivom trenutku zaoštrenih odnosa između Ankare i Washingtona, kad se izabrani demokratski predsjednik Joe Biden priprema stupiti na dužnost 20. siječnja, zamjenjujući sadašnjega republikanskog predsjednika Donalda Trumpa.

Upitan mogu li se veze normalizirati za vrijeme Bidenova mandata, Cavusoglu je rekao da to ovisi o tome hoće li Washington ispuniti turska očekivanja o sirijskoj politici i izručenju klerika s boravištem u SAD-u kojeg Turska optužuje za orkestriranje pokušaja puča 2016.

"Ako Sjedinjene Države razmišljaju strateški, Turska im je jako potrebna. Oni to govore, ali moraju učiniti ono što je zbog toga potrebno", rekao je.