ZAGREBAČKA BURZA

Turska Dogus grupa povećala udjel u ACI-ju

25.04.2014 u 11:08

Bionic
Reading

Turska Degus grupa povećala je vlasnički udjel u ACI-ju i trenutačno drži više od 10 posto dionica najvećeg sustava marina u Hrvatskoj

'Temeljem transakcija provedenih 16. travnja na Zagrebačkoj burzi, trgovačko društvo Dogus Marine Croatia d.o.o. steklo je pravo vlasništva na 4.386 redovnih dionica izdavatelja što predstavlja 3,95 posto temeljnog kapitala i premašuje prag od 10 posto glasačkih prava', izvijestila je Zagrebačka burza.

Nakon ove transakcije udjel turska Dogus grupa raspolaže sa 10,86 posto dionica ACI-ja, u kojem je država većinski vlasnik sa 78,5-postotnim udjelom.


Dogus grupa jedan je od najaktivnijih stranih investitora u Hrvatskoj. Nedavno je od Dragutina Biondića, bivšeg vlasnika Centar banke, kupila luksuzni hotel Villa Dubrovnik, u Šibeniku gradi hotelski resort, a najveći kapital uložili su u gradnju marina. Trenutačno imaju tri marine u Zadru i Šibeniku, a kontinuiranim povećavanjem udjela u ACI-iju jasno daju do znanja da su zainteresirani za preuzimanje najvećeg lanca marina na Jadranu.

Uprava ACI-ija nedavno je objavila plan ovogodišnjeg ulaganja u svoje marine težak ukupno 94 milijuna kuna te informaciju da se priprema dubinsko snimanje tvrtke i izrada dugoročnog poslovnog plana koji uključuje i mogućnost traženja strateškog partnera.

Sudeći po agresivnoj kupnji dionica na tržištu, nema sumnje da bi se Dogus grupa rado našla u toj ulozi.