POSLOVNI SKUP O UMAGU

'Turizmu nedostaje investicijskih projekata'

29.07.2011 u 18:36

Bionic
Reading

'Razvoj turističkog proizvoda Istre: EU perspektiva i izazovi' naziv je poslovnog skupa koji je danas održan u Umagu, na kojemu su istaknuti stručnjaci govorili o važnosti i smjerovima turističkog razvoja Hrvatske i Istre, kao jedne od vodećih mediteranskih destinacija

U organizaciji Istarske županije i Zagrebačke banke u umaškom hotelu 'Melia Coral' okupili su se istaknuti turistički djelatnici kako bi odgovorili na neka od pitanja razvoja turističkog proizvoda Istre poput 'je li Istra mediteranska ili srednjeeuropska regija, može li razviti kvalitetniji turistički proizvod od tipičnog mediteranskog odmorišno-kupališnog turizma, je li spremna za turizam visoke dodane vrijednosti te ima li mehanizme putem kojih to postići'.

Predsjednik Republike Ivo Josipović, otvarajući skup, naglasio je kako je turizam u hrvatskom gospodarstvu važna pretpostavka rasta i razvoja. Dodao je kako turizam sudjeluje sa 15 do 20 posto udjela u nacionalnom dohotku i 15 posto udjela u zapošljavanju.

'Istra ostvaruje vrlo visok udio u turističkom prometu sa 23 posto dolazaka i 30 posto noćenja te bi mogla biti model ostalim regijama', naglasio je predsjednik Josipović. Dodao je da, međutim, ima i nedostataka jer 'nemamo investicijske projekte i ključna je stvar kako turističku sezonu produžiti'.

'Važna i velika mogućnost je članstvo u EU, članstvo nije čarobni štapić, ali predstavlja veliku mogućnost i trebamo članstvo iskoristiti, specifično kada je u pitanju turizam kako bi sezonu učinili cjelogodišnjom', zaključio je Josipović.

Šef delegacije Europske unije u RH Paul Vandoren u svom je obraćanju istaknuo kako je u 2010. Europska unija dala izraditi plan razvoja turističkog proizvoda Europske unije, s Hrvatskom kao svojom članicom, koja će na raspolaganju imati europske strukturne fondove.

U prvom su dijelu skupa svoje prezentacije održali gosti iz Irske, Turske i talijanske regije Toscane, koji su pritom predstavili najbolje primjere iz svjetske prakse upravljanja turističkim destinacijama, s ciljem podizanja vrijednosti i produženja sezone.

U drugom je dijelu skupa održan okrugli stol pod naslovom 'Kakav turizam treba Istri, koje turističke proizvode razvijati i na koji način?', na kojemu su sudjelovali predstavnici lokalne i državne uprave, vodeći istarski i hrvatski gospodarstvenici te turistički djelatnici.