MILIJUN NOĆENJA VIŠE

Turistička posezona puno bolja od prošlogodišnje

09.11.2012 u 15:27

Bionic
Reading

Čak milijun noćenja više nego lani u posezoni, pokazatelj je pozitivnih trendova fizičkog turističkog prometa u Hrvatskoj, pa je tako u listopadu s 1,84 milijuna noćenja ostvaren porast od 10,5 posto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec. To je pridonijelo i ukupnom porastu noćenja za prvih deset mjeseci ove godine od 6,4 posto, na 69,2 milijuna, izvijestili su iz Ministarstva turizma

Pozivajući se na prve podatke sustava turističkih zajednica za listopad i deset mjeseci, ministar turizma Veljko Ostojić ističe da su u posezoni, u rujnu i listopadu, ostvareni odlični rezultati koji su hrvatskom turizmu donijeli gotovo milijun noćenja više nego u istim mjesecima prošle godine

Najviše noćenja i porast od 13 posto u listopadu su ostvarili njemački turisti, koje slijede Austrijanci (porast od 6 posto) i turisti iz Velike Britanije (s porastom noćenja od čak 31 posto). U listopadu je došlo više turista nego u istom lanjskom mjesecu, i to za 7 posto ili njih 528,4 tisuće, dok je u deset mjeseci dolazaka bilo gotovo 12 milijuna ili 5 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Iz Ministarstva turizma naglašavaju i da je u deset mjeseci rast turističkog prometa zabilježen s gotovo svih važnijih emitivnih tržišta, što je po ministru Ostojiću posljedica prvi put ove godine usmjerenih potpora za udruženo oglašavanje na razdoblje pred i posezone koje je tržište očito prepoznalo. Vjeruje i da će pokazatelji turističkog prometa na kraju godine biti u skladu s dosadašnjim pozitivnim trendom.

Promatrano po regijama u deset mjeseci sve su jadranske županije i Grad Zagreb ostvarili poraste turističkog prometa, pri čemu je svako treće noćenje ili ukupno gotovo 22 milijuna bilo u Istri, što je porast od 7 posto. Kvarner je s 12,1 milijunom noćenja u plusu od 3 posto, Splitsko-dalmatinska županija s 11,7 milijuna noćenja bilježi porast od 6 posto, a Zadarska županija s 9 milijuna noćenja rast od 8 posto. Dubrovačko-neretvanska županija zabilježila je 5,7 milijuna noćenja ili 11 posto više, Šibensko-kninska gotovo 5 milijuna ili 6 posto više, a isti porast imala je i Ličko-senjska županija s gotovo 2 milijuna noćenja.

U Zagrebu je u deset mjeseci bilo 1,1 milijun noćenja ili 9 posto više. Iz Ministarstva ističu i da su kontinentalne županije u prvih deset mjeseci zabilježile bolje rezultate nego lani, odnosno 30,4 tisuća noćenja više.