SPOMENIK KOJI JE DVA PUTA USKRSNUO

Turisti pohrlili na najpoznatiji svjetski palac

17.03.2015 u 13:10

Bionic
Reading

Splitski spomenik Grguru Ninskom, jedan od prepoznatljivih gradskih simbola, svečano je otkriven nakon obnove koja je trajala deset mjeseci. Radi se o jednom od najsloženijih konzervatorsko-restauratorskih zahvata u Hrvatskoj

Djelo kipara Ivana Meštrovića do prošle godine gotovo se raspalo zbog brojnih oštećenja, prodora vode u unutrašnjost i narušene stabilnosti. Radove vrijedne 760 tisuća kuna financirali su Grad Split i Ministarstvo kulture, a u sklopu njih Grguru je vraćena stabilnost te su uklonjene nečistoće i korozija, zamijenjeni vijci koji spajaju njegove dijelove te su sanirane pukotine. Najveći dio radova obavljen je u njegovoj unutrašnjosti. Bilo je angažirano nekoliko desetaka konzervatora i drugih stručnjaka, ali i studenata splitske Umjetničke akademije.

'Spomenik je simbol hrvatske povijesti i obnovljen je uz velik trud svih sudionika', kazao je gradonačelnik Ivo Baldasar dok je njegov zamjenik Goran Kovačević najavio da će do ovog ljeta Grgur Ninski i obližnje sjeverne zidine Dioklecijanove palače biti prezentirani novim sustavom rasvjete.

Odmah poslije skidanja zaštitnih skela prema znamenitom palcu, koji navodno donosi sreću i ispunjava želje, pohrlile su skupine turista s Dalekog istoka.

Nekoliko riječi prozborio je i Andro Krstulović Opara, bivši ravnatelj Muzeja Meštrović i član stručnog tima za nadzor obnove, danas savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

‘Riječ je prvenstveno o svečanosti struke i znanja, a konzervatorsko-restauratorski radovi su plod znanja Splita. Deseci ljudi sada imaju znanje i reference koje mogu ponuditi diljem Europe’, kazao je, podsjetivši da ovaj spomenik ima jedinstvenu sudbinu i da su restauratorski radovi obavljeni na njemu bez presedana.

Grgur Ninski je naime još 1925. postavljen na Peristilu u sklopu obilježavanja tisućite obljetnice hrvatskog kraljevstva i Prvog splitskog crkvenog sabora. Tijekom fašističke okupacije grada 1942. rastavljen je i uklonjen, da bi 1954. bio ponovno spojen i postavljen pokraj Zlatnih vrata. Danas je po drugi put uskrsnuo, kazao je Krstulović Opara.

Svečanom otvaranju prisustvovali su gradonačelnici Varaždina i Nina, Goran Habuš i Emil Ćurko, a budući da ondje također postoje nešto manje verzije istog spomenika, najavljena je kulturna suradnja triju gradova.