NEVIĐENI PROSVJEDI

Tuniški predsjednik obećava povlačenje

13.01.2011 u 22:29

Bionic
Reading

Tuniški predsjednik Zine El Abdine Ben Ali rekao je u četvrtak da se više neće kandidirati na izborima nakon isteka mandata 2014. i da je tražio prekid pucnjave na prosvjednike, obećavši 'potpunu' slobodu informiranja i pristupa internetu.

'Neću doživotno biti predsjednik i ne želim dostići dobnu granicu utvrđenu Ustavom (75 godina)', rekao je sedamdesetčetverogodišnji predsjednik koji je na vlasti od 1987. i koji je u listopadu 2009. ponovo izabran na petogodišnji mandat. Članovi njegove stranke tražili su da se 2014. opet kandidira.

'Dosta je bilo pucanja pravim streljivom', dodao je u tom govoru na tuniškom dijalektu, umjesto na arapskom, kako bi ga svi Tunižani mogli razumjeti.

'Razumijem vas', opetovao je predsjednik i obećao 'punu slobodu' informiranja i pristupa internetu, zbog kojih je bio na meti kritika u Sjedinjenim Državama, te smanjenje cijene mlijeka, kruha i šećera.

U emotivnom govoru predsjednik je priznao da se 'prevario' glede analize društvene krize koja već mjesec dana potresa Tunis i rekao je da će istraga koju je naredio biti neovisna i da će utvrditi 'svačiju odgovornost'.

Desetci prosvjednika izgubili su život zadnjih tjedana kada su na njih zapucale redarstvene snage, u valu neviđenih prosvjeda protiv režima Ben Alija koji čvrstom rukom vlada Tunisom već 23 godine.