ARAPSKO PROLJEĆE

Tunišani slave obljetnicu početka revolucije

17.12.2011 u 15:37

Bionic
Reading

Tisuće Tunišana, među kojima i predsjednik Monsef Marzuki, okupile su se u subotu u Sidi Buzidu kako bi proslavili prvu obljetnicu narodne pobune koja je počela 17. prosinca samospaljivanjem uličnog prodavača u tome gradu.

Mnoštvo ljudi iz drugih tuniskih gradova stizalo je rano ujutro u Sidi Buzid kako bi s njegovim stanovnicima obilježili tu obljetnicu.

Sidi Buzid, grad na siromašnom području na zapadu zemlje, gdje se mladi Muhamed Buazizi zapalio ispred zgrade policijske uprave u znak prosvjeda što mu je policija bila zabranila prodaju voća i povrća na štandu kojom je prehranjivao svoju obitelj, bio je epicentar prosvjeda.

Taj očajnički čin mladog čovjeka pokrenuo je val prosvjeda u Sidi Buzidu, odakle se proširio na cijelu zemlju i prerastao u dotad neviđenu narodnu pobunu kojom je nakon 23 godine autoritarne vladavine svrgnut predsjednik Zin El Abidin Ben Ali

"Hvala ovoj grudi zemlje, koja je stoljećima bila marginalizirana, što je vratila dostojanstvo čitavom tuniskom narodu", istaknuo je tuniski predsjednik po dolasku na skup u središtu toga grada.

Tuniske zastave, fotografije "žrtava revolucije" i golema fotografija Mohameda Buazizija resile su središte Sidi Buzida, gdje su se za govornicom smjenjivali sindikati, tuniski i arapski aktivisti za ljudska prava i članovi ustavotvorne skupštine kako bi odali počast svim "mučenicima" revolucije.

Uz pljesak mnoštva koje se natiskalo na trgu u središtu grada otkriven je spomenik u obliku Buazizijevih kolica za prijevoz robe, kao simbol svrgnutih arapskih "diktatora".

Tuniska revolucija je potaknula druge narode u regiji, poput Egipta i Libije, da sruše svoje dotadašnje vlade.