ZA TRI DANA IZVLAČENJE

Tunel do rudara u Čileu u dobrom stanju

09.10.2010 u 21:00

Bionic
Reading

Tunel dug 622 metra koji je u subotu probijen do 33 rudara blokirana na dnu rudnika u Čileu je u jako dobrom stanju i biti će ga potrebno samo djelomično učvrstiti, ocijenila je tvrtka koja je probila tunel.

Čileanski spasioci u subotu su uz pomoć stroja Schramm T-130 uspjeli probiti tunel koji vodi do 33 rudara zatočena od kolovoza u rudniku San Jose, izvijestili su članovi obitelji rudara.

 Na mjestu spašavanja oglašena je sirena koja je označila približavanje kraju agonije rudara i njihovih obitelji koji 65 dana strepe nad njihovom sudbinom.

Prije konačnog spašavanja i kad se bušenje završi, spasiocima će trebati između tri i osam dana da posebnom kapsulom, jedva širom od promjera ramena, sve rudare izvuku na površinu. Daljnje spašavanje rudara morat će se odvijati vrlo oprezno kako ne bi došlo do urušavanja. Spasioci, kao i tim psihologa i liječnika u stalnom su kontaktu s rudarima koji bi uskoro trebali ugledati svjetlo dana. Čileanska vlada dovela je stručnjake NASA-e koji će rudare očuvati fizički i mentalno spremnima za izvlačenje na površinu.

Kasnije u subotu stručnjaci će donijeti odluku kada će početi s operacijom izvlačenja.

Podsjetimo, rudari se od 5. kolovoza nalaze zatočeni na dubini od 625 metara.