'REFERENDUM NEPOTREBAN'

Tuerk osudio Mesićeve kritike Slovenije

  • Autor: Hina/tportal.hr
  • Zadnja izmjena 20.02.2009 13:44
  • Objavljeno 20.02.2009 u 13:44
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk izjavio je u petak da su neke izjave u jučerašnjem nastupu hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića o Sloveniji neprihvatljive, osobito one koje govore o neeuropskom ponašanju Slovenije i ucjeni

LJUBLJANA - "Predsjednik Mesić je u svom obraćanju javnosti iznio više ocjena koje imaju svoju težinu, na primjer da je Hrvatska privržena svojim obvezama u procesu uključivanja u Europsku uniju i NATO. No, iznio je i ocjene koje nisu u redu. Njegovu ocjenu da Slovenija ucjenjuje Hrvatsku i da se ne ponaša europski ne možemo prihvatiti nego je odbacujemo", rekao je Tuerk na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima Slovenija i Hrvatska moraju se ponašati na osnovi međusobnog poštovanja.

"Želimo napredak u našim odnosima i međusobno poštovanje koje dvjema državama i pripada", rekao je Tuerk.

Osvrćući se na inicijative za održavanje referenduma na kojemu bi slovenski birači glasovali o hrvatskom pristupnom protokolu za ulazak u NATO, slovenski predsjednik je rekao da su takve inicijative "nepotrebne i nekorisne". "Referendumska inicijativa je nepotrebna jer je Slovenija već osigurala svoje interese, a hrvatsko učlanjenje u NATO ni na koji način ne dovodi u pitanje našu granicu", objasnio je Tuerk.

Po njegovim riječima, ne bi koristio Sloveniji, a odluka o ratifikaciji prebacila bi se sa zakonitih državnih institucija na građane.

Što se tiče kritika koje su se povodom referenduma pojavile na račun premijera Boruta Pahora, a kojima se tvrdi da je za takve inicijative kriv premijer jer inzistira na politici osiguravanja konsenzusa u politici prema Hrvatskoj, Tuerk je ocijenio da je konsenzus ponekad nepotreban.

"U politici sa konsenzusom ne treba pretjerivati jer to može smanjiti kvalitetu rješenja", rekao je.

U vezi sa zaključkom slovenskog parlamenta koji je prije dva dana donio izjavu u kojoj sporne točke na granici proglašava slovenskim teritorijem, Tuerk je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da se ne slaže s nekim ocjenama da je tim postupkom smanjena mogućnost dogovora, te da je izjava bila nepotrebna i da je došla u krivom trenutku.

"Ta izjava po mojem mišljenju znači ponavljanje, odnosno preciziranje slovenskih pregovaračkih stajališta", rekao je slovenski predsjednik Tuerk.

Osvrčući se na više novinarskih pitanja o mogućnostima za rješenje pitanja granice, on je rekao da se rješenje za državnu granicu može postići u relativno kratkom vremenu i dijalogom dviju vlada, uz uvažavanje međunarodnog prava. No, kako je dodao "u dijalogu i same države mogu stvarati međunarodno pravo".

Što se tiče granice na moru, Tuerk je rekao da Slovenija i Hrvatska ako žele mogu odstupiti od "crte sredine" kao kriterija za razgraničenje na moru prema Međunarodnoj konvenciji o pravu mora, iako je ta konvencija važeća. "Članak Konvencije o pravu mora koji govori o crti sredine treba pročitati u cijelosti, a ne samo njegov prvi dio", rekao je Tuerk dodajući da bi Slovenija i Hrvatska u tome mogle odstupiti od crte sredine i poštivati posebne povijesne okolnosti.

"Prema međunarodnom pravu države imaju obvezu da svoje sporove rješavaju na miran način. No, one same biraju sredstva za rješenje spora, a Slovenija i Hrvatska još nisu došle do kraja toga puta", rekao je Tuerk.

Odgovarajući na pitanje novinara o skorom susretu premijera Pahora i Sanadera, Tuerk je izrazio nadu da će on biti uspješan, kako bi dvije države uz međusobno poštovanje trasirale put za rješenje otvorenih pitanja u doglednom kratkom vremenu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi