KAJIN ZA DNEVNI AVAZ

'Tuđman i Milošević bili su na istoj poziciji'

20.05.2011 u 13:55

Bionic
Reading

Zastupnik u Hrvatskom saboru i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin izjavio je za sarajevski Dnevni avaz kako očekuje da će predstojeća presuda Haaškog suda skupini bosanskohercegovačkih Hrvata predvođenih Jadrankom Prlićem istodobno značiti 'nedvojbenu osudu politike Franje Tuđmana prema Bosni i Hercegovini'

'Očekujemo da će hrvatska javnost spoznati kako su Franjo Tuđman i Slobodan Milošević bili na istoj poziciji kada je riječ o BiH. Jasno da nakon toga očekujem gnjevnu reakciju hrvatske vlasti i ostalih desničarskih grupacija u zemlji', izjavio je Kajin kako ga u petak citira sarajevski Dnevni avaz.

Dodao je kako istodobno očekuje da će se takva reagiranja brzo smiriti, jer, prema njegovim riječima, 'Hrvatska mora izaći iz te mitologije'.

Jedna od posljedica presude kakvu očekuje Kajin bila bi, po njegovim riječima, i činjenica da Hrvati u BiH moraju shvatiti kako im je to domovina te je kao takvu trebaju i doživljavati, a Zagreb hrvatsku komponentu u BiH trebao bi nastaviti podupirati i pomagati.

Kajin drži kako očekivana presuda Prliću i ostalima neće bitno poremetiti odnose Zagreba i Sarajeva.

'Valjda će doći generacija koja će shvatiti da je svojedobna politika isključivosti, mržnje i podjela najskuplje koštala Hrvate u BiH', kazao je Kajin dodajući kako vjeruje da je i danas većini građana Hrvatske, ako se isključi HDZ, 'jasno da je Tuđmanova politika prema BiH bila antihrvatska'.