STRADALI AUTI I MANDARINE

Tuča poharala dolinu Neretve

04.08.2009 u 13:52

Bionic
Reading

Olujno nevrijeme, vjetar i kiša praćena sporadičnom tučom pogodili su dolinu Neretve. Prema informacijama motritelja meteorološke postaje u Metkoviću Dragana Tolića u nepunih sat vremena, koliko je oluja potrajala, palo je 29,3 litre kiša po metru kubičnom, a temperatura se sa 27 stupnjeva naglo spustila na 15,5

OPUZEN - Sporadična tuča veličine golubljeg jajeta padala je na području naselja Krvavac te grada Opuzena. Stradali su deseci automobila na kojima su polomljena vjetrobranska stakla, a tuča je također pričinila štete na nasadima mandarina u okolici Opuzena.

U samom gradu Opuzenu poplavljeno je nekoliko podrumskih prostora i nižih dijelova stambenih i gospodarskih objekata. Visina materijalne štete utvrdit će se naknadno, a stradala područja obići će i župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić.

Jako grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom i tučom zahvatilo je i poluotok Pelješac, piše Slobodna Dalmacija. U manje od sat vremena na poluotoku je palo 47 litara kiše po metru četvornom, a uz obilnu kišu padala je tuča veličine zrna graška. Pelješki vinogradari s velikom su mukom pogledavali u nebo bojeći se kakvu će dodatnu štetu prouzročiti ovo nevrijeme.

Velika količina kiše tijekom lipnja i srpnja uzrokovala je bolest vinove loze, peronosporu, koja je u nekim vinogradima doslovce 'pokosila' ovogodišnji urod grožđa. Kolika je nastala šteta od tuče znat će se za koji dan, no u svakom slučaju, vrijeme ove godine ne ide u korist pelješkim težacima.