burno u venezueli

Trump zaprijetio vojnicima odanim Maduru da će 'sve izgubiti'

19.02.2019 u 07:03

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump upozorio je u ponedjeljak venezuelske vojne zapovjednike da izlažu opasnosti svoju budućnost i živote ako se ne priključe oporbenom čelniku i samoproglašenom predsjedniku Juanu Guaidou

'Oči cijelog svijeta danas su uprte u vas', upozorio je Trump, u govoru koji je održao u Miamiju pred venezuelskom zajednicom Floride. Pozvao je venezuelske časnike koji su i dalje lojalni predsjedniku Nicolasu Maduru da dopuste ulazak humanitarne pomoći u zemlju.

  • +11
Donald Trump proglasio izvanredno stanje Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

'Možete birati hoćete li prihvatiti velikodušnu ponudu predsjednika Guaidoa i živjeti u miru među vašima (...) Ako ne, možete se odlučiti i na drugi put: nastaviti podupirati Madura. U tom slučaju, nećete se imati kamo skloniti, neće biti izlaza. Sve ćete izgubiti', upozorio je američki predsjednik.

Čelnik Bijele kuće je u pratnji supruge Melanije koju su venezuelski izbjeglice dočekali snažnim pljeskom, nazvao socijalističkog predsjednika Madura, kojeg Washington više ne želi na vlasti, 'kubanskom marionetom'. U oštrom govoru protiv 'socijalizma' Trump je ocijenio da su 'odbrojani dani komunizmu u Venezueli, ali i u Nikaragvi i na Kubi'.

Američke vlasti znaju gdje su 'milijarde dolara koje je ukrala' šačica pripadnika režima na vlasti u Caracasu, dodao je.

Rekavši da prednost daje 'mirnoj predaji vlasti', Trump je opetovao da su 'sve mogućnosti' na stolu što se tiče te zemlje koju potresa teška gospodarska kriza što je pokrenula egzodus više od 2,3 milijuna stanovnika, pokazuju UN-ovi podatci.