trgovinski rat

Trump upozorio Kinu da se ne osvećuje za podizanje carina

13.05.2019 u 14:12

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Donald Trump upozorio je u ponedjeljak Kinu da se ne osvećuje za novo podizanje carina, ali i naglasio da američki potrošači neće na svojoj koži osjetiti tu mjeru

SAD je u petak više nego udvostručio carine na uvoz kineske robe u vrijednosti od 200 milijardi dolara.

Kina je u ponedjeljak objavila da se nikada neće predati pred vanjskim pritiscima, iako nije pojasnila na koji će način uzvratiti Washingtonu nakon novih prijetnji da će nametnuti carine i na sve preostale kineske proizvode.

U nizu objava na Twitteru, predsjednik Trump rekao je kako je Kina 'godinama iskorištavala SAD'.

'Dakle, Kina se ne bi trebala osvećivati - postat će samo gore!', dodao je.

'Nema razloga da američki potrošač plati za carine', također je tvitao Trump, ali ta njegova objava u kontradikciji je s onim što kaže njegov ekonomski savjetnik Larry Kudlow.

On je u intervjuu u nedjelju kazao da će 'obje strane' vjerojatno stradati zbog povećanih trgovinskih tenzija.

'Otvoreno upozoravam predsjednika Xija i sve moje brojne prijatelje u Kini da će Kina biti snažno pogođena ako se ne dogovorite jer će kompanije biti primorane napustiti Kinu i otići u druge zemlje', tvitao je Trump.

Trgovinski rat između Kine i SAD u novome je krugu, nakon što su Amerikanci povećali carine s 10 na 25 posto na 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode.

Trump je ujedno naredio američkom trgovinskom predstavniku Robertu Lighthizeru da započne nametanje carina na sve preostale uvozne proizvode iz Kine, u potezu koji bi obuhvatio dodatnih 300 milijardi dolara kineske robe.

Peking se obavezao na odgovor Amerikancima, no još nisu najavili nikakav potez.