trgovinski rat

Trump upozorava Kinu da ne čeka do idućih američkih izbora za sklapanje trgovinskog sporazuma

30.07.2019 u 14:33

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je upozorio Kinu da ne čeka do isteka njegova prvog mandata za završetak trgovinskih pregovora jer ako pobijedi na predsjedničkim izborima u studenom 2020., jer će za novi sporazum uvjeti biti daleko oštriji ili sporazum i neće biti

'Problem s njihovim čekanjem je taj da, ako i kada pobijedim, sporazum će biti puno stroži nego ono o čemu sada pregovaramo, ili ga neće uopće biti', poručio je Trump u objavi na Twitteru uslijed početka novih trgovinskih pregovora između Kine i SAD-a u Šangaju.

Trump je rekao kako se čini da se Kina povlači iz obećanja da će kupovati američke poljoprivredne proizvode, za što američki dužnosnici tvrde da bi bio znak dobre volje i dio bilo kakvog završnog sporazuma.

'Kina je do sada već trebala početi kupovati naše poljoprivredne proizvode, no nema naznake da to čini. To je problem s Kinom - ne obavljaju ono što trebaju', napisao je Trump u nizu objava na Twitteru.

Američki i kineski dužnosnici ponovno su počeli pregovore zaustavljene u svibnju kako bi okončali dugogodišnji trgovinski rat obilježen međusobnim nametanjem carina, no još moraju razriješiti duboke