NAKON OŠTRIH SANKCIJA

Trump tvrdi da Iran propada kao nacija, ali da SAD to može promijeniti

06.06.2019 u 19:40

Bionic
Reading

Iran propada kao nacija nakon što mu je Washington prošle godine nametnuo oštre sankcije, rekao je u četvrtak američki predsjednik Donald Trump i dodao da se to može brzo promijeniti razgovorima s vlastima u Teheranu.

Iranski vođa Ayatollah Ali Khamenei rekao je u utorak da Teheran neće nasjesti na Trumpove ponude pregovora, niti odustati od raketnog programa.

Iran i SAD ušli su u još snažniju konfrontaciju proteklog mjeseca, godinu dana nakon što se Washington povukao iz dogovora između Irana i globalnih sila da se obuzda nuklearni program Teherana u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

'Kada sam postao predsjednik Iran je bio prava teroristička država. Još uvijek su nenadmašni prvaci u teroru', rekao je Trump novinarima prije sastanka s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom u Caenu na zapadu Francuske, nakon sudjelovanja na svečanosti obilježavanja 75. godišnjice Dana D.

'Propadaju kao nacija, a ne želim da im se to dogodi. Možemo to preokrenuti vrlo brzo, ali izvanredno je koliko su sankcije bile moćne.'

Trump je osudio nuklearni sporazum koji je potpisao njegov prethodnik Barack Obama jer nije bio trajan i nije uključivao iranske balističke programe i ulogu Teherana u sukobima na Bliskom istoku. Pozvao je Iran da sjednu za pregovarački stol i postignu novi dogovor. 

'Razumijem da žele razgovarati i to je u redu, razgovarajmo. No, ne mogu imati nuklearno oružje', naglasio je Trump.

Američki predsjednik je ocijenio da između Washingtona i europskih saveznika nema razlika u pristupu Iranu, dodavši da Francuska također ne želi da se Iran domogne nuklearnog oružja. 

Europski potpisnici nuklearnog sporazuma iz 2015., Francuska, Velika Britanija i Njemačka dijele jednake zabrinutosti kao i SAD oko iranskih balističkih programa i djelovanja u regiji. 

Ipak, branili su sporazum kojim se ograničava iranski nuklearni program što može biti baza za buduće razgovore. 

'Mislim da dijelimo ista stajališta o Iranu. Želimo biti sigurni da ne proizvode nuklearno oružje. Imamo sporazum do 2025., ali želimo napraviti korak dalje i postići punu sigurnost na duge staze', rekao je Macron.   

'Potrebno je smanjiti balističku aktivnost Irana na regionalnoj razini i osigurati mir u regiji. Kako bismo to postigli trebamo početi s pregovorima', dodao je.

Trump je rekao da SAD i Francuska 'puno toga čine zajedno' referirajući se na borbu protiv Islamske države u Siriji i Iraku. Odnosi između dviju zemalja su 'nekad bili dobri, a nekad ne, ali sada su izvanredni', rekao je Trump. 

'Svaki put kad su sloboda i demokracija na kocki mi blisko surađujemo', poručio je Macron nakon što su dvojica predsjednika odala počast američkim veteranima i poginulima u ratu na groblju američkih vojnika u Normandiji.