izbori 2024.

Trump pozvao pristaše na čuvanje glasova u odlučujućim gradovima

03.12.2023 u 07:44

Bionic
Reading

Bivši američki predsjednik Donald Trump, favorit za republikanskog predsjedničkog kandidata, u subotu je poručio svojim pristašama da „odu” u odlučujuće gradove kako bi „očuvali glasanje” u 2024. godini, ponovivši tako svoje neutemeljene tvrdnje o izbornoj prijevari u 2020. godini.

Govoreći na događaju u Iowi, Trump je rekao da je važno pažljivo ispitati glasovanje u odlučujućim državama koje će vjerojatno odrediti izbore. Izdvojio je najveće gradove u Michiganu, Pennsylvaniji i Georgiji.

„Dakle, najvažniji dio onoga što slijedi je očuvanje glasanja. I trebali biste otići u Detroit i trebali biste otići u Philadelphiju i trebali biste otići na neka od ovih mjesta, Atlantu”, rekao je Trump.

Trumpovi komentari daju naslutiti ono što će vjerojatno biti prijeporni izboru u studenom 2024. godine. Unatoč neuspjelih desetak tužbi koje su podnijeli Trump i njegovi saveznici s ciljem osporavanja ishoda izbora 2020. godine, Trump i dalje tvrdi, bez dokaza, da je izgubio od američkog predsjednika Joea Bidena zbog prijevare.

Trump nije precizirao od koga traži da „ode” u odlučujuće gradove, a jedan od pomoćnika u kampanji, upitan da pojasni, kazao je da se obraćao promatračima na biralištima i volonterima čiji bi cilj bio osigurati sigurne izbore.

To se poklapa i s planovima koje si je zacrtao Nacionalni odbor Republikanske stranke, a koji ima za cilj regrutirati i obučiti desetke tisuća birača i promatrača u državama u kojima se vode žestoke političke borbe, budući da bi se biračke preferencije lako mogle okrenuti prema republikancima ili demokratima.

Trumpovi komentari dolaze uslijed sve većeg nadzora nad njegovom nedavnom retorikom u predizbornoj kampanji a koja je uključivala proglašavanje njegovih neprijatelja „štetočinama”.

Viši znanstveni u Školi za međunarodne i javne poslove Sveučilišta Columbia Timothy Naftali rekao je da su Trumpovi komentari koji pozivaju na kontrolu izbora u velikim uglavnom demokratskim gradovima zabrinjavajući jer ih je izrekao pokušavajući potkopati povjerenje u američke izbore.

Posljednjih tjedana Bidenova kampanja za reizbor agresivnije je krenula protiv Trumpa, naglašavajući njegove rastuće pravne probleme i vjerojatne politike za koje tvrdi da bi naštetile gospodarstvu, demokraciji i lišile pojedince prava.

Trump se suočava s četiri kaznena suđenja, uključujući savezni slučaj vezan za optužbe da je pokušao potkopati izbore 2020., uz pomoć gomile njegovih pristaša koji su poharali američki Kapitol 6. siječnja 2021.