odbačen zahtjev

Trump nema imunitet

02.12.2023 u 07:54

Bionic
Reading

Američka sutkinja proglasila je u petak da Donald Trump nema imunitet od kaznenih prijava za postupke koje je poduzimao kao predsjednik i tako odbila njegov zahtjev da odbaci slučaj u kojem ga se optužuje za urotu s ciljem poništenja poraza na izborima 2020

Okružna sutkinja Tanya Chutkan u Washingtonu utvrdila da nema pravne osnove za zaključak da se američki predsjednici ne mogu suočiti s kaznenim optužbama nakon što više nisu na dužnosti.

Trump, favorit za republikansku predsjedničku nominaciju 2024., može se odmah žaliti na odluku, što bi moglo odgoditi suđenje dok žalbeni sud i potencijalno Vrhovni sud ne razmotre to pitanje.

Početak suđenja trenutno je zakazan za ožujak.

Odluka sutkinje Chutkan dovodi Trumpa korak bliže suđenju s porotom zbog optužbi da je planirao ometati prebrojavanje glasova i opstruirati Kongres da potvrdi njegov izborni poraz od demokrata Joea Bidena.

Trump se izjasnio da nije kriv i optužio je tužitelje da žele naštetiti njegovoj kampanji.

Ovaj slučaj jedan je od četiriju kaznenih progona s kojima se Trump suočava dok nastoji ponovno preuzeti Bijelu kuću.

Budući da je Trump prvi sadašnji ili bivši predsjednik SAD-a koji se suočava s kaznenim optužbama, ovo je prva presuda američkog suda koja potvrđuje da predsjednici mogu biti optuženi poput svakog drugog građanina.

Američko ministarstvo pravosuđa ne podiže optužnice protiv aktualnog predsjednika, ali tužitelji su tvrdili da takva ograničenja ne postoje nakon što predsjednik napusti Bijelu kuću.

Trumpovi odvjetnici tvrdili su da je on "apsolutno imun" i da bi se imunitet koji predsjednici SAD-a uživaju od građanskih tužbi trebao proširiti i na kaznene.