pridruži se odgovornim nacijama

Trump poručio Kataru da okonča podršku teroristima

09.06.2017 u 22:39

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump pozvao je u petak emirat Katar, koji je u diplomatskm sporu sa susjednim zemljama u Perzijskom zaljevu, da riješi krizu tako što će odustati od financiranja terorističkih pokreta.

‘Za Katar želimo da se vrati u zajednicu odgovornih nacija’, rekao je Trump u Washingonu i dodao ‘Tražimo Katar i druge naije u regiji da učine više (u borbi protiv terorizma) i da to učine brže’, rekao je. 

‘Mi ćemo riješiti problem’ terorizma s Islamskom državom (IS) i drugim skupinama, rekao je američki predsjednik na tiskovnoj konferenciji u Washingtonu. 

Ustvrdio je da je ostvaren napredak u svibnju kada je posjetio Saudijsku Arabiju i ondje razgovarao s čelnicima muslimanskih zemalja. 

‘Prestanite financirati, prestane poučavati mržnju i prestanite ubijati’, rekao je novinarima u Bijeloj kući.

Nešto ranije u petak američki državni tajnik Rex Tillerson pozvao je Saudijsku Arabiju i ostale zemlje Zaljeva da ublaže blokadu Katara, rekavši da ona izaziva neželjene humanitarne posljedice i utječe na borbu protiv IS-a.

Saudijska Arabija, Egipat, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati u ponedjeljak su zaredom objavili da prekidaju diplomatske veze s tim malim emiratom koji optužuju da podupire terorizam i glavnog suparnika Iran, a što Katar odbacuje.