VLADA NA ODLASKU

Trump planira vratiti Kubu na listu država sponzora terorizma

11.01.2021 u 19:57

Bionic
Reading

Vlada na odlasku američkog predsjednika Donalda Trumpa planira vratiti Kubu na listu država sponzora terorizma, otkrila je osoba upoznata s tim pitanjem u ponedjeljak.

Američki državni tajnik Mike Pompeo mogao bi to objaviti već u ponedjeljak, samo devet dana prije Trumpovog stupanja s vlasti. Očekuje se da će šef američke diplomacije tu odluku povezati s time što je Kuba dugo godina odredište za bjegunce od američkog pravosuđa te kolumbijske pobunjenike, tvrdi izvor koji je htio ostati anoniman.

Pompeo bi kao razlog za stavljanje na listu mogao spomenuti i podršku Kube socijalističkom predsjedniku Venezuele Nicolasu Maduru.

Ova bi odluka bila dodatno pogoršanje odnosa između nekadašnjih hladnoratovskih neprijatelja, nakon što ih je bivši predsjednik Barack Obama pokušao normalizirati.

Obamina odluka o službenom uklanjanju Kube s liste terorista iz 2015. bio je važan korak prema uspostavljanju diplomatskih odnosa kasnije te godine.

Vraćanje na listu sponzora terorizma dogodio bi se nakon mjeseci pravnih provjera, a dio stručnjaka vlade dvoji je li ta odluka opravdana, rekao je izvor. 

Nadolazeći predsjednik Joe Biden neće moći povući ovu odluku bez dugotrajnog pravnog procesa. Trump je nakon stupanja na vlasti postrožio restrikcije nad Kubom te je uveo sankcije za uvoz nafte iz Venezuele u tu otočnu državu. 

Biden je tijekom predsjedničke kampanje rekao kako će odmah poništiti Trumpovu politiku prema Kubi „koja je naštetila kubanskom narodu i nije učinila ništa za demokraciju i ljudska prava“, no novi Trumpov potez mogao bi mu otežati posao. 

Na listi država sponzora terorizma nalaze se i Sirija, Iran i Sjeverna Koreja.