NAKON KRVOPROLIĆA U SAD-U

Trump za radikalizaciju krivi internet, društvene mreže i video igrice

05.08.2019 u 18:35

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je, nakon najnovijeg slučaja masovne pucnjave i ubojstva, po posljednjim podacima, 21 osobe, rekao da Amerikanci moraju 'osuditi rasizam, netrpeljivost i bjelački šovinizam'

U subotu je 21-godišnji mladić, osumnjičeni Patric Crusius, upao u robnu kuću Walmart u El Pasu i pobio 20 ljudi, a još toliko ranio. Vlasti napad vode kao slučaj domaćeg terorizma, uz zaključak da je krvoproliće bilo rasno motivirano.

'Te se zlokobne ideologije moraju poraziti. Mržnji nije mjesto u Americi. Mržnja izopačuje um, razara srce i proždire dušu', poručio je Trump.

Također je pozvao na reformu zakona o mentalnim bolestima kako bi se lakše identificirale mentalno nestabilne ličnosti, a zatražio je i smrtnu kazne za počinitelje masovnih ubojstava i zločina iz mržnje.

'Moramo se pobrinuti da oni koji predstavljaju rizik za javnu sigurnost nemaju pristup vatrenom oružju', rekao je Trump. 'Mentalne bolesti i mržnja povlače okidač, a ne pištolj', ustvrdio je.

Trump je ranije u ponedjeljak pozvao na usvajanje zakon koji će propisati stroge provjere kupaca oružja, no u svom obraćanju u Bijeloj kući nije naveo pojedinosti kada će to zatražiti niti je to bila središnja točka njegovog govora.

Trump je, kako je dodao, dao i naputke ministarstvu pravosuđa da surađuju s lokalnim vlastima i medijskim kompanijama kako bi se počinitelji masovnih pucnjava otkrili prije nego napadnu i počine zločin. Smatra da su internet, društvene mreže i nasilne video igrice pridonijele radikalizaciji ljudi.

  • +13
Donald Trump objavio kandidaturu za drugi mandat Izvor: Pixsell PXL Agencije / Autor: Orlando Sentinel/ABACA/PIXSELL