IZVAN KONTROLE

Trump na Twitteru: U potpunosti ćemo zatvoriti granicu s Meksikom

28.12.2018 u 14:29

Bionic
Reading

Američki predsjednik Donald Trump, u jeku administrativne krize koja potresa Sjedinjene Američke Države zbog izostanka dogovora između demokrata i republikanaca oko državnog proračuna, objavama na Twitteru dolijeva ulje na vatru. U posljednjem tvitu prijeti da će morati u potpunosti zatvoriti granicu s Meksikom, gdje uporno želi podići zid

'Bit ćemo prisiljeni u potpunosti zatvoriti južnu granicu ukoliko nam opstruktivni demokrati ne daju novac za dovršetak zida i također promijeniti ridikulozne zakone o imigraciji koji opterećuju našu zemlju. Teško je vjerovati da je postojao Kongres i predsjednik koji su to odobrili', poručio je Trump.

Ta objava izazvala je lavinu komentara na društvenim mrežama i u medijima, prvenstveno zato što bi zatvaranje granice imalo goleme materijalne posljedice uslijed prekida trgovinskog prometa između SAD-a i Meksika.

Tviteraš 'AmericanCitizen' odgovorio je Trumpu da se on sjeća kada je postojao predsjednik koji je mogao završavati svoje rečenice i Kongres koji je služio državi, a ne svojoj političkoj stranci.

Podsjetimo, pregovori demokrata i republikanaca nisu u četvrtak uspjeli prekinuti 'shutdown' u SAD-u pa se djelomična paraliza savezne administracije zbog koje stotine tisuća državnih službenika ne rade, nastavlja barem do sljedećeg tjedna.

U središtu te šestodnevne blokade je zid koji Donald Trump želi podići na granici s Meksikom kako bi zaustavio ulazak ilegalnih migranata u zemlju. Republikanski predsjednik traži pet milijarda dolara za izgradnju zida, a procjenjuje se da bi ukupni troškovi iznosili 23 milijarde dolara. Demokrati ne žele financirati zid, ali predlažu omotnicu s više od milijardu dolara za druge sigurnosne mjere na granici.

Sve dok se dvije strane ne dogovore, obustavlja se financiranje 25 posto ministarstava i savezne administracije.

Koncert 'Srušite taj zid' na američko-meksičkoj granici Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Jorge Duenes

Od petka u ponoć dio zaposlenika u velikim američkim ministarstvima kao što su domovinska sigurnost - nadležno za sigurnost na granici - savezna policija (FBI), promet, financije i unutarnji prestaje raditi ili radi bez plaće.

Sudovi su otvoreni za suđenja, ali loša vijest za zaljubljene u Washingtonu je što se obustavljaju sva civilna vjenčanja, javlja Hina.

Više Amerikanaca krivi predsjednika Trumpa za prekid rada dijela državne uprave nego zastupnike demokrata u Kongresu, pokazala je anketa Reuters/Ipsos objavljena u četvrtak, tjedan dana nakon obustave rada dijela administracije.

Samo 35 posto anketiranih podržalo bi da se tolika sredstva odvoje u proračunu za zid a svega 25 posto podržava Trumpa u blokadi rada državne uprave zbog toga spora.

Trump o zatvaranju granice Izvor: Društvene mreže / Autor: ABC