kanadski premijer

Trudeau: Kina se agresivno igra s demokracijama

08.11.2022 u 10:43

Bionic
Reading

Kina igra "agresivne igre" s demokracijama i kanadskim institucijama, upozorio je kanadski premijer Justin Trudeau nakon objave o upletanju Kine u kanadske izbore

Njegova izjava uslijedila je nakon što je lokalni televizijski kanal Global News izvijestio da je Peking financirao "tajnu mrežu" kandidata na nedavnim izborima te nekoliko dana nakon što su vlasti počele istraživati ​​ilegalne kineske policijske postaje u području Toronta.

"Poduzeli smo značajne mjere za jačanje integriteta naših izbornih procesa i naših sustava i nastavit ćemo ulagati u borbu protiv miješanja u izbore, protiv stranog miješanja u naše demokracije i institucije", rekao je Trudeau novinarima.

"Nažalost, vidimo da zemlje, državni akteri iz cijelog svijeta, bilo da je riječ o Kini ili drugima, nastavljaju igrati agresivne igre s našim institucijama, s našim demokracijama", rekao je kanadski premijer.

Global News je izvijestio, pozivajući se na anonimne izvore, da su obavještajni dužnosnici rekli Trudeauovoj vladi da Kina nastoji utjecati na njezin demokratski proces.

Navodi se da je Peking usmjeravao prijenose sredstava preko zastupnika iz Ontarija i drugih na najmanje 11 saveznih izbornih kandidata i kineskih operativaca koji su radili kao njihovi suradnici u kampanji.

Global News također navodi da je Peking nastojao postaviti agente u urede parlamentarnih zastupnika kako bi utjecali na politiku.

Kraljevska kanadska konjička policija objavila je u listopadu da istražuje izvješća o "kriminalnim aktivnostima u vezi s takozvanim 'policijskim' postajama."

Španjolska skupina za ljudska prava Safeguard Defenders tvrdi da kineska policija koristi policijske postaje za izvođenje operacija na stranom tlu i vršenje pritiska na kineske državljane da se vrate u Kinu i suoče s kaznenim optužbama.

Kina negira ilegalne aktivnosti i tvrdi da te lokacije nude usluge poput obnavljanja vozačke dozvole kineskim državljanima u inozemstvu.

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian rekao je na redovnom brifingu za novinare u utorak da Kina "nema interesa" za unutarnja pitanja Kanade. 

"Međudržavni odnosi mogu se graditi samo na uzajamnom poštovanju, ravnopravnosti i obostranoj koristi", rekao je.

"Odnosi Kine i Kanade nisu iznimka. Kanada bi trebala prestati iznositi primjedbe koje štete kinesko-kanadskim odnosima", naglasio je glasnogovornik.