okupirane regije

Trudeau: Kanada će uvesti nove sankcije Moskvi zbog 'lažnih' referenduma

28.09.2022 u 08:30

Bionic
Reading

Kanada će uvesti nove sankcije Moskvi zbog "lažnih" ruskih referenduma u četiri okupirane regije Ukrajine, rekao je u utorak premijer Justin Trudeau

Trudeau je rekao da Kanada nikada neće priznati rezultate referenduma ili ruski pokušaj nezakonite aneksije ukrajinskih teritorija.

"Namjeravamo uvesti nove sankcije protiv osoba i entiteta koji su sudionici ovog posljednjeg pokušaja potkopavanja načela državnog suvereniteta i koji dijele odgovornost za besmisleno krvoproliće diljem Ukrajine koje se upravo događa", rekao je Trudeau u priopćenju.

Proruski dužnosnici u okupiranim ukrajinskim regijama izvijestili su da se većina stanovništva izjasnila za pripojenje Rusiji na referendumima koje su Kijev i Zapad osudili kao lažne.

Izjašnjavanje je provedeno u četiri oblasti - Donecku, Luhansku, Zaporižji i Hersonu koje čine oko 15 posto ukrajinskog teritorija.

  • +15
Takozvani referendum na okupiranim ukrajinskim područjima Izvor: Profimedia / Autor: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Trudeau je rekao da Kanada radi na zajedničkom odbacivanju "nelegitimnih glasova" s međunarodnim partnerima i saveznicima.