pravno savjetovanje

Troskot pita Filipovića: Zašto je HEP odvjetniku koji je član HDZ-a isplatio milijune?

26.09.2023 u 18:20

Bionic
Reading

Zašto je HEP odvjetniku koji je član HDZ-a isplatio milijune? Ovo pitanje uputio je Zvonimir Troskot (MOST), saborski zastupnik, Davoru Filipoviću, ministru gospodarstva i održivog razvoja

Troskot u upućenom upitu kojeg je objavio na Facebooku pita zašto je odvjetnik Damir Mikuljan od HEP-a 2019. dobio 2,3 milijuna kuna. Prema podacima, kako navodi Troskot, radilo se o isplati oko pravnog savjetovanja u arbitražama s Vladom BiH (dva milijuna kuna) oko TE Gacko i 330 tisuća kuna za pravne poslove vezane za arbitražu s Elektroprivredom Srbije (EPS). Međutim, ističe saborski zastupnik, Mikuljan je angažiran iako se njegov ured ne bavi arbitražama.

Troskot nadalje u zastupničkom pitanju dodaje kako iz dokumentacije u koju je dobio uvid proizlazi da je pravnu analizu u predmetu Termoelektrane Gacko, oko čega se vozila arbitraža s BiH, radio odvjetnički ured Rojs, Peljhan, Prelesnik i partneri iz Ljubljane. Taj odvjetnički ured, tvrdi Troskot, već se bavio arbitražama, među ostalim i onom oko slovenske Termoelektrane Ugljevik u postupku protiv BiH, a odvjetničko društvo Mikuljan ne spominje se pak nigdje u službenom zapisniku Uprave.

U slučaju EPS-a, odnosno arbitraže sa Srbijom pravnu analizu radila su dva odvjetnička ureda; Andreis i partneri iz Zagreba, Prica i partneri iz Beograda te odva uključijetnice Ane Stanič EA Law Limited iz Londona, a pravne anallize dao je i profesor Babić s Pravnog fakulteta u Zagrebu. Mikuljana se, tvrdi Troskot, ponovno nigdje ne spominje u službenom zapisniku Uprave.

Financijsku analizu štete radili su BDO savjetovanje i Saxum,a ured Damira Miljuna nigdje se ne spominje, tvrdi Troskot. Inače, radi se o arbitraži HEP-a s EPS-om oko naplate HEP-ove investicije u TE Obrenovac. 

“Zašto je Frane Barbarić predsjednik uprave HEP-a odabrao baš ured stranačkog kolege Damira Mikuljana, koji je i predsjednik Nadzornog odbora Ine, ali s međunarodnim energetskim arbitražama nema nikakve povezanosti”, upitao je zastupnik Troskot resornog ministra Davora Filipovića.