koalicijski sastanak

Bačić: Nismo raspravljali o Frani Barbariću - važemo događaje u HEP-u

26.09.2023 u 16:52

Bionic
Reading

O predsjedniku Uprave HEP-a Frani Barbariću na sastanku stranaka vladajuće većine u utorak se nije razgovarao, rekao je potpredsjednik Vlade Branko Bačić istaknuvši da se koalicijski partneri slažu da je to u nadležnosti Vlade i premijera Andreja Plenkovića.

Na sastanku nije bilo riječi o položaju, poziciji predsjednika uprave HEP-a, rekao je Bačić u izjavi novinarima nakon sastanka, dodavši kako se koalicijski partneri slažu da je izbor tima, kad je riječ o upravama javnih poduzeća, u nadležnosti Vlade i predsjednika Vlade.

Taj dio, poslova, koalicijski partneri prepuštaju Vladi, predsjedniku Vlade, dodao je Bačić. "I kao što je predsjednik Vlade već više puta rekao – vrednujemo, ocjenjujemo, važemo, sve što se dogodilo i kad je u pitanju gradanja na Hvaru i kad je u pitanju jedan vremenski period u kojem je HEP bio prinuđen prodavati plin ispod tržišne vrijednosti. I sve okolnosti oko rada Uprave HEP-a su na stolu i o tome će predsjednik Vlade i Vlada izvijestiti vas i javnost kad tu ocjenu, to vaganje završi", rekao je Bačić.

Kada izvažemo i odredimo se prema jednom i drugom postupku prema predsjedniku uprave HEP-a - izvijestit ćemo vas, dodao je.

A danas o tome, ponovio je, na sastanku nije bilo riječi, kao ni o primjedbama pojedinih koalicijskih partnera iznesenima u javnosti da je Barbarić teret vladajućoj koaliciji.

"I među nama mogu postojati razlike i slobodno iznošenje vlastitih stajališta, ali, rekao sam, predsjednik Vlade ima punu podršku vladajuće većine da, prije svega kadrovskim rješenjima, odlučuje onako kako misli da je u određenom trenutku najbolje, najprimjerenije", prokomentirao je Bačić takve stavove koalicijskih partnera.

Naveo je da su članovi vladajuće većine dali potporu prijedlogu izmjena Kaznenoga zakona kojima bi se utvrdilo kazneno djelo odavanja podataka iz izvidnih ili dokaznih radnji.

"Ocijenili smo da je ta izmjena prihvatljiva i da je ona na tragu velikog broja država članica Vijeća Europe, dapače, da je u smislu sankcioniranja puno blaže normativno uređenje koje ćemo ovom izmjenom Kaznenog zakona uspostaviti", rekao je Bačić.