crna prognoza

Troskot: Hrvatska nespremna dočekuje euro, a ne dođe li do usklađivanja rasta plaća i mirovina s cijenama, slijedi kolaps

24.05.2022 u 13:35

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot da zbog galopirajuće inflacije, energetske krize i loše startne pozicije, Hrvatska nespremna dočekuje ulazak u eurozonu, pa se nužno ozbiljno pozabaviti odgodom uvođenja eura

"Inflacija će sljedeća četiri kvartala rasti ovakvim galopirajućim trendom, što znači da bi sljedeće godine negdje u ovo vrijeme, litra ulja mogla stajati 35 kuna, litra mlijeka 15 kuna, a kruha i do 20 kuna", rekao je Troskot na konferenciji za novinare.

Kako će to izdržati građani koji su već opterećeni raznim ovrhama, blokirani i oni koji preko 50 posto svoga dohotka troše na hranu i energente, a takvih je najviše, upitao je.

Troskot je ustvrdio da će do kraja svibnja sljedeće godine čak 75 posto dohotka trošiti na najosnovnije životne potrebe, hranu i režije i zaista je pravo pitanje kako pomoći tim ljudima.

Tako da ih se, dodatno, uvođenjem eura, "lupi po glavi". Ni sada, u trenutku rastuće inflacije, plaće u Hrvatskoj, za razliku od drugih zemalja, nisu slijedile rast cijena, a ako ne dođe do usklađivanja rasta plaća i mirovina s cijenama, slijedi pravi kolaps", istaknuo je Troskot.

Upozorio je i na pitanja kametnih stopa, cijena rasta kvadrata stanova, te predložio poreznu reformu i reformu zdravstvenog i mirovinskog osiguranja.

"Otplata stambenog kredita narast će u prosjeku za 2000 kuna, ukoliko kamatna stopa stambenih kredita poraste za 1 postotni bod, a ako naraste za 2 posto, otplata kredita narast će za 4000 kuna na godišnjoj razini", rekao je.

Upozorio je da zbog porasta cijene rada u graditeljstvu, kao i cijene građevinskog materijala, te uvođenja novih pravila koja zahtijevaju ugradnju solarnih panela, cijene stanova divljaju.

"Stoga se postavlja pitanje kako će mladi ljudi doći do krova nad glavom. Jedna od mogućih mjera je smanjenje poreza na dohodak i smanjenje doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje", zaključio je Troskot.