podrška ukrajini

Trojica premijera vratila su se iz Kijeva u Poljsku

16.03.2022 u 10:54

Bionic
Reading

Premijeri Poljske, Češke i Slovenije vratili su se u Poljsku nakon što su u utorak posjetili Kijev, u kojem su se sastali s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim kako bi dali podršku Ukrajini suočenoj s ruskom invazijom, objavio je u srijedu glasnogovornik poljske vlade

'Poljsko, slovensko i češko izaslanstvo vratilo se sigurno iz Kijeva u Poljsku', napisao je glasnogovornik Piotr Muller na Twitteru.

Premijeri Mateusz Morawiecki, Janez Janša i Petr Fiala prvi su strani čelnici koji su posjetili Kijev nakon početka ruske invazije. U utorak su doputovali vlakom u Kijev te su se sastali sa Zelenskim, a on ih je obavijestio o tijeku rata s Rusijom nakon invazije na njegovu zemlju 24. veljače.

Zelenski je, napomenuvši da su mnogi veleposlanici napustili Kijev, rekao da su gostujući čelnici pokazali da se 'ničega ne boje i da se više boje za našu sudbinu' te im zahvalio na podršci. Kratka snimka koju je objavio njegov ured prikazuje Zelenskog kako razgovara s Morawieckim, Fialom i Janšom.

Ukrajinski premijer Denis Šmihalj pozdravio je 'hrabrost pravih prijatelja'.

Fiala je rekao da je odluka o posjetu Kijevu donesena u konzultacijama s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom i Europske komisije Ursulom von der Leyen. Ideja o posjetu rođena je na samitu EU-a u Versaillesu prošli tjedan. Ipak, kako naglašavaju neki europski izvori, ne postoji 'formalni mandat' iz Bruxellesa koji je dan trojici premijera.

  • +4
Sastanak premijera Poljske, Češke i Slovenije s predsjednikom Ukrajine Izvor: EPA / Autor: TELEGRAM/V_Zelenskiy_official /