SPREMA LI SE NOVI IZBJEGLIČKI VAL?

Trojica emigranata spavala na ulazu u školu u centru Zagreba

01.09.2016 u 21:36

Bionic
Reading

Iako masovnog ulaska izbjeglica u Hrvatsku u obliku izbjegličkog vala poput onog s kraja prošle godine nema, na teritorij RH svakodnevno ulaze ilegalni emigranti. Samo ih je od početka kolovoza zatečeno više 450 bez papira. Neki od njih zatečeni su kako spavaju kod ulaza u osnovnu školu u centru Zagreba. Iz Centra za mirovne studije naglašavaju kako je balkanska izbjeglička ruta i dalje aktivna isto kao i mediteranska ruta

Samo je jučer primorsko-goranska policija zatekla 51 osobu u ilegalnom prelasku granice, i to na matuljskom području i kod Čabra. Oni su dovedeni u Zagreb te smješteni u hotel Porin, u kojem je prihvatni centar za strance.

Jučer zatečenim ilegalnim emigrantima treba pribrojiti i još njih 407 koliko ih je od početka kolovoza bez papira zatečeno na teritoriju RH, kako smo doznali iz MUP-a.

Stiže novi val? Orepić: Granica je stabilna

U posljednje vrijeme sve se glasnije može čuti kako nam je pred vratima novi izbjeglički val te da su policajci s Jadrana povučeni kao ispomoć u unutrašnjost i na granicu. Tehnički ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić kazao je kako je stanje na hrvatsko-srpskoj granici stabilno. 'U ovom trenutku uistinu možemo reći sljedeće – situacija može biti ozbiljna, no sada nema nikakvih naznaka da bude takva. Nema potrebe ni za kakvim izvanrednim mjerama, mi čvrsto držimo tu zelenu granicu. Sve bih sažeo u jednoj rečenici, a to je da je situacija na granici sa Srbijom stabilna i sigurna', rekao je Orepić.


Među njima je i trojac koji je, po riječima očevidaca, s obzirom na to da odgovor PU zagrebačke do zaključenja teksta nismo dobili, nekoliko dana boravio ispod stepenica na samom ulasku u Osnovnu školu Ksaver Šandor Gjalski u Mlinarskoj ulici, nadomak samog centra Zagreba i tek stotinjak metara od rumunjske ambasade. Oni su u svom improviziranom smještaju boravili nekoliko dana spavajući na kartonima, a sa sobom su imali samo odjeću, kompase i vjersko štivo. Nakon dojave građana, prošlog je petka intervenirala policija.

No od većine izbjeglica koji su od početka migrantske krize prije godinu dana evidentirani u Hrvatskoj, 16 posto je onih koji nisu imali putne isprave. Riječ je o čak 97 tisuća emigranata.


U prvih šest mjeseci ove godine njih tek 645 zatražilo je azil u Hrvatskoj. Među njima je najviše Afganistanaca i Iračana, po 180, 80 sirijskih državljana, 38 Iranaca…

Do sada su riješena 394 zahtjeva. Tek ih je deset dobilo azil u Hrvatskoj, troje supsidijarnu zaštitu, 293 postupka su obustavljena, 13 zahtjeva je odbačeno po Dublinu, 30 ih je odbačeno i 45 odbijeno.


Centar za mirovne studije: Rute su kontinuirano aktivne

'Iako se nakon zatvaranja službeno organizirane rute stekao dojam da su kretanja ljudi također zaustavljena, to je pogrešan zaključak. Tzv. balkanska ruta kontinuirano je aktivna, iako u naravno manjem intenzitetu nego prošle godine. Osim toga, nikako ne treba zaboraviti i tzv. srednjomediteransku rutu koja je itekako aktivna i frekventna cijelo ovo vrijeme', kažu za tportal u CMS-u.

Kažu da su nezakoniti prelasci granice posljedica zatvorene službene rute, restriktivnih mjera ulaska, odnosno ne postojanja i nemogućnosti sigurnih i legalnih prelazaka. 'Još jednom se potvrdilo kako nikakve žice i zidovi ne mogu zaustaviti migracije, ali svakako ljude mogu gurnuti u ruke krijumčara, u rizik i potpunu nesigurnost za vlastiti život', ističu.

Zamjeraju hrvatskim vlastima što su nakon 'vrlo solidarnog odgovora na prošlogodišnju situaciju', početkom godine 'militarizirale granicu mijenjajući zakone i prijetećim pokaznim vježbama podizanja zidova'. Podsjećaju i da su zahtjevi za ocjenom ustavnosti tih zakonskih rješenja još uvijek u proceduri. 'Nadamo da će odgovor s Ustavnog suda doći prije negoli Hrvatska posegne za nasiljem nad ljudima koji bježe od nasilja', poručuju.