na jugu zemlje

Tri turske mreže kažnjene jer su kritizirale vlast zbog potresa

22.02.2023 u 16:55

Bionic
Reading

Tursko Visoko vijeće za audiovizualnu komunikaciju (RTUK) sankcioniralo je u srijedu tri televizijske mreže koje su kritizirale vladu zbog upravljanja posljedicama potresa koji je 6. veljače pogodio jug zemlje

Mrežama Halk TV, Tele 1 i Fox TV dosuđena je novčana kazna i privremena zabrana emitiranja zbog "informacija i komentara o potresu", napisao je na Twitteru Ilhan Tasci, član RTUK-a iz redova oporbe. Halk TV i Tele 1 dosuđena je kazna u visini 5 posto njihova prometa u siječnju te petodnevna zabrana emitiranja dnevnog programa.

Halk TV-u i Fox TV-u određena je još i kazna u visini 3 posto njihova prometa u siječnju.

Tri mreže su poznate po kritici vlasti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, a Halk TV je posebno blizak glavnoj oporbenoj stranci CHP-u.

Oporba i neovisna glasila oštro kritiziraju tursku vladu zbog izostanka i slabe reakcije u prvim danima nakon potresa magnitude 7,8.

Predsjednik Recep Tayyip Erdogan priznao je prošlog tjedna "propuste" u organiziranju pomoći, pravdajući se silinom potresa.

  • +12
Potres u Turskoj Izvor: EPA / Autor: ERDEM SAHIN

"Njihova nesposobnost stajala je života desetke tisuća naših sunarodnjaka", rekao je predsjednik CHP-a Kemal Kilicdaroglu.

Turska, koja je u listopadu donijela zakon po kojemu je objavljivanje "lažnih vijesti" kažnjivo s do tri godine zatvora, zauzima 149. mjesto po slobodi tiska u 2022. na ljestvici sa 180 mjesta koju objavljuju Reporteri bez granica (RSF).