mukotrpni pregovori

Tri tjedna uoči 'Ultre' još nije dogovoren ni najam Poljuda

26.06.2017 u 18:43

Bionic
Reading

Premda je termin održavanja ovogodišnjeg Ultra Europe festivala odavno objavljen i premda su pripreme u punom jeku, ključni logistički problem nije riješen: manje od tri tjedna uoči početka festivala još uvijek nije postignut dogovor i potpisan ugovor o najmu stadiona Poljud. Ni jedna strana ne dvoji da će se to na koncu dogoditi, no mukotrpni pregovori zasad nisu urodili plodom

Kako tportal doznaje, tijekom ponedjeljka održan je zatvoreni sastanak gradonačelnika Splita Andre Krstulovića Opare, predsjednika Hajduka Ivana Kosa i predstavnika Ultra festivala. Rješenje ponovno nije pronađeno, makar se tvrdi da će se to dogoditi do kraja ovog tjedna.

Sudionici sastanka obvezali su se da neće komunicirati s medijima. Hajdukov predsjednik Ivan Kos prethodno je dao tek kurtoaznu izjavu kako je klub spreman podmetnuti leđa zbog općeg dobra i koristi koju Ultra donosi gradu i državi, no s druge strane mora voditi računa o interesima samog Hajduka i zbog obveza prema dioničarima ne smije dozvoliti da klub iz ovog projekta izađe u minusu. Sličan stav prošlog tjedna zauzeo je i Nadzorni odbor Hajduka.

Kako se može neslužbeno doznati, osnovno problem jest termin samog festivala, zbog kojega je svoju prvu europsku utakmicu Hajduk prisiljen igradi van Poljuda, u Dugopolju, na stadionu kapaciteta tek šest tisuća gledatelja. Grube procjene govore o izgubljenoj zaradi od 4,2 milijuna kuna, budući da su ljetne europske utakmice na Poljudu tradicionalno iznimno posjećene.

Tu su i troškovi najma stadiona, njegovog održavanja, te nužne zamjene travnjaka na samom Poljudu, a iz Hajduka su prethodnih mjeseci upozoravali da im nije podmiren ni dio dugova od prethodnih godina u iznosu od 500.00 kuna. Budući da je ovogodišnja Ultra posljednja u dogovorenom petogodišnjem ciklusu, te se tek vode razgovori oko njenog ostanka u Hrvatskoj, iz splitskog kluba se žele osigurati kako na koncu ne bi izvisili. Njihov stav je, dakle, da od samog festivala čak ne moraju zaraditi - no ni u kojem slučaju ne smiju završiti s gubicima.

  • +10
Splitski šušur uoči Ultra festivala Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

S predstavnicima Hajduka složio se gradonačelnik Krstulović Opara, kojemu dodatan problem predstavlja činjenica da Split u ovom trenutku nema ni proračun za 2017. godinu - pa je gotovo nemoguće intervenirati u obliku gradskog sponzorstva ili pokroviteljstva kojim bi se 'prebile' obveze i potraživanja. Iz Grada Splita svejedno tvrde da će problem biti riješen do kraja tjedna.

Ovogodišnja Ultra trebala bi se održati od 14. do 16 srpnja na Poljudu, a nakon toga festival seli na obližnje srednjodalmatinske otoke. U Splitu ozbiljno razmišljaju o zahtjevu da se od iduće godine njen termin premjesti na početak srpnja, kako bi se izbjegla preklapanja s Hajdukovim sportskim obvezama.