goruća tema

Trgovci do kraja ožujka neće mijenjati cijene, neki već prolongirali poskupljenja?

16.01.2023 u 20:01

Bionic
Reading

Velik pomak u pregovorima između trgovaca i dobavljača. Dio cijena ipak ostaje isti.

'Trgovci su apsolutno za to da se ništa u cijenama ne dira do 31. ožujka. Mi smo već s nekim proizvođačima dogovorili prolongaciju cijena koju su oni planirali', rekao je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina za RTL Danas.

No, Vlada nije sve isplanirala kako je trebala, kažu trgovci od kojih se očekuje dostava cijena za 80 proizvoda. Tvrde, izostale su konkretne upute.

'Mi držimo 6-7 vrsta ulja, neki drugi trgovac drži nekih drugih 7 vrsta ulja. Recimo šamponi – držimo ih 30-ak, neki trgovci drže i 50-ak šampona – što bi dostavili točno?', dodaje Evačić.

Jer na policama je tisuće istih proizvoda, ali različitih proizvođača i dobavljača, pa samim time i različitih cijena.

Vlada je zahtjev poslala svim velikim trgovačkim lancima. Bez pogovora za sada su samo KTC i Konzum.

'Ako su dva velika ozbiljna trgovca spremna i surađuju, zašto ostali ne surađuju? Neka mi objasne u čemu je razlika između bilo kojeg stranog lanca i Konzuma i KTC-a. Kako može Konzum i KTC dati podatke, a ne može Spar ili Kaufland. Nema razloga da nam ne daju, samo je stvar dobre volje žele li to ili ne', kaže Jurica Lovrinčević, savjetnik ministra gospodarstva i održivog razvoja.

No i ostali tvrde da će učiniti isto što i KTC i Konzum, ali im treba vremena i konkretne upute. Nitko nije izričito rekao ne.

U međuvremenu, trgovačkim lancima stigla je naknada dostava sa svim uputama. Rok je kratak.

'Imaju vremena sutra do 9 da se odluče, žele li biti na bijeloj listi, žele li biti sa svojim kolegama transparentni ili ne žele', govori Lovrinčević.

Iz Ministarstva nam potvrđuju da kazni, za sada, neće biti.