KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ:

'Trebamo reindustrijalizirati zemlju i mijenjati poreznu politiku'

16.03.2015 u 10:13

Bionic
Reading

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović boravit će u utorak u posjetu Njemačkoj te će se sastati sa svojim njemačkim kolegom Joachimom Gauckom i saveznom kancelarkom Angelom Merkel. Uoči posjeta, u razgovoru za Deutsche Welle rekla je da želi jačati suradnju dviju zemalja te obnoviti međusobno povjerenje i vjerodostojnost Hrvatske

Navela je da je bila razočarana kada je nakon ulaska Hrvatske u EU došlo do razilaženja u slučaju europskog uhidbenog naloga i slučaja Perković.

'Bilo je to nepotrebno. Hrvatska mora dokazivati svoju vjerodostojnost držanjem do onoga što je potpisala. Bez obzira na to, naši su odnosi vrlo dobri i partnerski', kazala je predsjednica Grabar Kitarović za Deutsche Welle.

Hrvatska s Njemačkom želi proširiti znanstvenu suradnju, osnažiti odnose u gospodarstvu, trgovinskoj razmjeni i ulaganjima, ali i na najvišoj političkoj razini. 'Njemačka nam je jedan od najvažnijih partnera u vanjskoj trgovini, ulaganjima, turizmu i suradnji između banaka, kao i tehnologiji. To nam je strateško tržište za naše izvoznike. Za njih posebno želimo širiti mogućnosti', dodala je Grabar Kitarović, dodajući da Hrvatska zna gdje pripada i tko su joj prijatelji.

Komentirajući stanje hrvatskog gospodarstva, rekla je da su uzroci tome u globalnoj ekonomskoj krizi, ali i u nesnalaženju Hrvatske.

'Potrebne su nam snažne promjene. Moramo stvoriti poduzetničku i investicijsku klimu. Zato je neophodno uklanjanje barijera za investicije, kako strane tako i domaće. Trebamo povećati proizvodnju, reindustrijalizirati zemlju u skladu s ekološkim standardima koje imamo za održiv razvoj i otvarati nova radna mjesta. Mislim da država nije ta koja treba otvarati radna mjesta, možda samo određeni broj na određeno vrijeme, i zato treba poticati duh poduzetništva. Za to je potrebno mijenjati i poreznu politiku, kao i birokraciju, a ona mora postati servis građana. Investitori mi govore da je temeljni nedostatak naše gospodarske politike nepredvidljivost sustava. Cilj nam je da znaju što mogu očekivati, ne samo od danas do sutra, već više godina', odgovorila je.

Najavila je da će u Bruxellesu žestoko lobirati za projekt Pelješkog mosta, neophodnog Hrvatskoj i EU, ne samo zbog teritorijalnog povezivanja Hrvatske, već i zbog šengenskog prostora i sigurnosti, kao i regionalnog razvoja područja oko tog mosta. 'U svom uredu sam uspostavila mjesto savjetnika za europske fondove za poljoprivredu, ribarstvo i vodno gospodarstvo jer mislim da se iz kohezijskih fondova za te sektore može povući puno više novca, uz puno bolju edukaciju i više transparentan rad državnih institucija', ocijenila je.

Osvrćući se na svoj nedavni posjet SAD-u, u kojem se sastala i s hrvatskom dijasporom, rekla je da od svih iseljenika očekuje da iskustva i poznanstva koja su stekli ulože u Hrvatsku. Kritiku Vice Johna Batarela zbog sudjelovanja na njujorškoj konferenciji Zaklade Clinton ocijenila je 'izdvojenim mišljenjem', o kojemu se 'čak i Crkva očitovala'.

'Gospodin papinski nuncij u Hrvatskoj rekao je da to smatra neutemeljenim. Svrha konferencije je bila pomoći ženama. Sudjelovala sam u panelu koji se bavio ženama, mirom i sigurnosti. Bavili smo se nečim kroz što su prošle Hrvatska i BiH u ratu; kako i na koji način spriječiti seksualno i drugo nasilje, kako pomoći žrtvama i kako ne gledati na njih samo kao na žrtve, već kao i na čimbenik promjene. Žao mi je da su se na takav način u hrvatskim medijima zamaglili svrha i smisao te konferencije', rekla je Grabar Kitarović.

Cijeli intervju za Deutsche Welle možete pročitati ovdje