REGIONALNI SUMMIT I HOLLANDE

'Trebamo jedni druge' na Brdu kod Kranja

25.07.2013 u 11:52

Bionic
Reading

Sastanak na vrhu predsjednika zemalja jugoistočne Europe, na kojem sudjeluje i hrvatski predsjednik Ivo Josipović, počeo je u četvrtak u Brdu kod Kranja. Kao gost na skup je pozvan francuski predsjednik Francois Hollande, a tijekom sastanka očekuju se razgovori o pitanju daljnjeg proširenja Europske unije, regionalnoj gospodarskoj suradnji te o zajedničkim infrastrukturnim projektima

Josipović je zajedno sa slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom inicirao sastanak šefova država jugoistočne Europe kao nastavak neformalnog političkog dijaloga čelnika zemalja regije i Europske unije na najvišoj razini, dogovorenog na zagrebačkom radnom doručku predsjednika zemalja bivše Jugoslavije i Albanije 1. srpnja, na dan hrvatskog ulaska u EU.

Sastankom se želi razmotriti daljnja dinamika procesa proširenja EU-a, unutar regije potražiti kapacitete za rješavanje otvorenih pitanja te definirati prioritetne gospodarske i infrastrukturne projekte od zajedničkog interesa za sve zemlje regije, priopćio je Ured hrvatskoga predsjednika. Očekuju se i brojni bilateralni sastanci.

Uz Josipovića, Pahora i Hollandea, na sastanku sudjeluju Đorge Ivanov iz Makedonije, Željko Komšić iz Bosne i Hercegovine, Filip Vujanović iz Crne Gore te albanski predsjednik Bujar Nishani, kosovska predsjednica Atifete Jahjaga i predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

Sastanak u četvrtak na tragu je Procesa Brdo, a Josipović i Pahor dogovorili su se o tome početkom svibnja na sastanku u Zagrebu. Odluku o nastavku te neformalne suradnje koju su 2010. inicirale Slovenija i Hrvatska predsjednici zemalja regije prihvatili su na zagrebačkom sastanku početkom srpnja.

Josipović je najavio neformalne sastanke jednom na godinu ili jednom u dvije godine, s pozivanjem visokih predstavnika EU-a i zemalja članica. Po njegovim riječima, želja im je da Slovenija i Hrvatska pomognu drugim zemljama regije u vezi s drugim temama, od suradnje na regionalnim projektima do rješavanja otvorenih pitanja koja opterećuju regiju.

Pahor je rekao da je presudila spoznaja da je u regiji još mnogo otvorenih pitanja te da se Unija više bavi gospodarstvom nego pitanjem proširenja.

Proces Brdo počeo je 20. ožujka 2010. u Brdu kod Kranja pod motom 'trebamo jedni druge' i konferencijom o zapadnom Balkanu radi jačanja odnosa između zemalja regije koje teže euroatlantskim integracijama. Ideja je potekla s neformalnog susreta tadašnje hrvatske premijerke Jadranke Kosor i slovenskog premijera, sada predsjednika Boruta Pahora u siječnju te godine u Kranjskoj Gori.