JOSIPOVIĆ U VUKOVARU

'Treba reći DA Europskoj uniji'

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 07.05.2011 14:22
  • Objavljeno 07.05.2011 u 14:05
Ivo Josipović

Ivo Josipović

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

'Članstvo u Europskoj Uniji je strateško pitanje za Hrvatsku. Uvjeren sam da smo spremni za takav izazov. Za propitivanje odluke o europskoj Hrvatskoj nema boljeg mjesta od Vukovara', poručio je predsjednik Ivo Josipović na predavanju 'Hrvatska i EU', održanom u organizaciji Europskog doma Vukovar

Upravo je na primjeru Vukovara ukazao na 'potrebu harmoničnih odnosa većine i manjine, odnosno Hrvata i Srba' te naveo da je to 'jasan pokazatelj jesmo li i koliko usvojili europske vrijednosti, u kojoj mjeri poštujemo i vlastitu državu i Ustav'.

'Podrška pristupanju EU varira, i to je dio demokracije. Legitimno je misliti drugačije, ali na nama koji zagovaramo Uniju ostaje da uvjerimo i svoje susjede u pravu odluku. Mislim da je prava odluka – da', ustvrdio je predsjednik Josipović.

Govoreći o tome što Hrvatskoj donosi članstvo u EU, Josipović je rekao da su to sigurnost, reforma pravosuđa i bolja konkurentnost, ustvrdivši da Hrvatska neće izgubiti svoj nacionalni identitet, niti suverenitet ulaskom u Uniju. 'Europa je dugo stagnirala zbog nesigurnosti, posebice nakon Prvog i Drugog svjetskog rata.

Cijela je Europa nakon tih ratova izgledala kao Vukovar nakon Domovinskog rata. Stoga je Vukovar pravo mjesto da mislimo o Europi, jer mi, ali i naši susjedi, trebamo sigurnost. Zagovarajući svoje, zagovaramo i članstvo u EU naših susjeda. Bezrezervno ćemo poduprijeti susjede na europskom putu, jer je njihov boljitak i naš boljitak', rekao je Josipović.

Zaključio je da će građani Hrvatske ulaskom u EU zadržati svoju kulturu, tradiciju i identitet, a on je najavio da će 'osobno i dalje nastaviti rezati kulen te jesti sir i vrhnje'.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi