ZORAN MILANOVIĆ:

'Treba oporezovati dobit i dividendu, a ne banke'

20.08.2010 u 12:21

Bionic
Reading

'Uvođenje poreza na banke je izrazito štetna mjera i služi isključivo da se pokrpa rupa u proračunu', poručio je Zoran Milanović u obraćanju novinarima, pozivajući premijerku da se izjasni je li svjesna negativnih posljedica takve mjere

Pojašnjavajući kako se porez na aktivu banaka 'protivi zdravom razumu', Milanović je naglasio da takvu mjeru ne podržava ni struka, ni guverner HNB-a, pa čak ni osobe 'koje se nazivaju savjetnici premijerke za gospodarstvo'.

'Ako se nešto sprema, onda se premijerka mora otvoreno izjasniti. Treba nam ozbiljna analiza o posljedicama takvih mjera', upozorio je Milanović, poručujući da se SDP ne zalaže za interese banaka, već za zdrav razum.

Istaknuo je da postoje drugi načini kojima se banke mogu učiniti više društveno odgovornima u krizi. Podsjetio je na SDP-ov prijedlog zakona iz travnja 2009. o posebnom porezu na kamate iznad devet posto s ciljem destimuliranja rasta kamata. 'Tada je bilo razloga da se zaštite građani', rekao je Milanović, dajući do znanja da taj prijedlog nije dobio podršku HDZ-a.

'Godinu i pol kasnije, nakon lutanja i propuštanja da se donese rebalans, ozbiljno se razmišlja o uvođenju poreza na banke, premda u mjerama iz travnja 2010. nije niti spomenuta takva mjera', kritičan je oporbeni čelnik.

Umjesto poreza na banke, SDP se zalaže za porez na kapitalnu dobit porez na dividendu i jače oporezivanje luksuza. 'Da su se uveli ovi porezi 2007. kada je to trebalo, već bi se ubralo nekoliko milijardi kuna', rekao je Milanović, ističući da takve poreze imaju sve zemlje osim Hrvatske.

'Ova Vlada u proračunu za 2010. u projekciji rashoda nije predvidjela uštedjeti niti jednu jedinu kunu', zaključio je Milanović te se založio za razuman rebalans.