KINESKA PONUDA

Tražite posao? Zaposlite se kao vodoinstalater na Antarktici!

29.11.2012 u 12:12

Bionic
Reading

Ako ste kineski državljanin i tražite posao, razmislite o zaposlenju u vodovodu na Antarktici, piše Time

Naime, kineska uprava za Arktik i Antarktiku zapošljava dvadeset djelatnika, uključujući i dva vodoinstalatera i dva tesara, za 30. ekspediciju na svoje dvije od tri antarktičke postaje. Rok za podnošenje prijava je sljedeći mjesec, a jednogodišnji posao počet će sljedeće zime nakon treninga na kinesko-sibirskoj granici u provinciji Heilongjiang, piše Time.

Plaće se kreću između 650 i 925 dolara mjesečno. To je nešto blizu prosječne plaće u glavnom kineskom gradu Pekingu koja iznosi 750 dolara prema vladinim podacima, ali s malo prilika da se potroši, osim možda na poštarinu. Zaposlenici će dobiti i osiguranje i toplu odjeću.

Dvije stanice za istraživanje, Great Wall i Zhongshan, izgrađene su 1980-ih, i do njih se može dospjeti preko mora, a naseljavaju ih istraživači tijekom cijele godine. Svaka se sastoji od 15 zgrada, uključujući i dvorane. Temperature na Zhongshanu dođu i do 34 stupnja Celzija ispod nule. Od 2009. Kina radi i na trećoj postaji, Kunlun, koja se nalazi dalje u unutrašnjosti.

Čak i ako niste kineski vodoinstalater, ali čeznete za hladnijom klimom, postoji 28 drugih zemalja koje imaju oko 40 istraživačkih postaja na Antarktici. Kontinent, upola velik kao Kina, nema autohtono stanovništvo, ali do 4500 istraživačkog osoblja tamo živi tijekom sezone od prosinca do veljače.