ISPUNJENJE NOVOGODIŠNJIH ŽELJA

Tražite posao? Javite se GONG-u i H-Alter-u!

09.01.2012 u 10:48

Bionic
Reading

Najčešća, premda ne i samo novogodišnja, želja – posao ili barem veće šanse za njegovo dobivanje - mogla bi zahvaljujući GONG-u i H-Alteru uskoro postati stvarnost za 43 nezaposlenih mlađih od 24 godine, koji su danas započeli besplatni e-tečaj za administrativno-financijskog referenta u udrugama, koje predstavlja jedno od najpoželjnijih mjesta za zaposlenje, pogotovo za mlade

'Udruge imaju potrebu za administrativno-financijskim referentima izučenim u posebnim vještinama poslovanja tipičnim za njih, međutim, na tržištu rada ima malo tako obučenih ljudi. Riječ o specifičnim znanjima koja ne mogu naučiti u redovnom obrazovnom programu, unatoč tome što je potreba za njima svakoga dana sve veća, a i dalje će samo rasti', istaknuo je Albert Jedrejčić, voditelj GRIF-a, računovodstvenog servisa specijaliziranog za udruge i voditelj projekta MECSO - Moj posao u udruzi na uvodnom satu povodom početka besplatnog e-tečaja za buduće administrativno-financijske referente.

Upravo je, naime, iz GRIF-a proizašla ideja o takvoj edukaciji u struci za kojom i druge udruge pokazuju potrebu, pa je u suradnji s H-Alterom u okviru projekta pri tom portalu osnovana i baza udruga kao poslodavaca pod nazivom Trg burze. Trenutno okuplja 45 udruga i predstavlja komunikacijski kanal na kojem udruge oglašavaju svoju ponudu i potražnju, a preko kojega će buduće zaposlenje moći pronaći i polaznici ovoga tečaja na koji su pozvani prijaviti se bili 'svi nezaposlene i mlađi od 24 godine, sa završenom srednjom školom uz prvenstvo pri upisu ako žive u područjima od posebne državne skrbi, imaju srednju školu iz srodnih zanimanja te posjeduju iskustvo volontiranja u udrugama'.

Besplatni e-tečaj trajat će tri mjeseca i ukupno imati 112 sati programa, a polaznici će dobiti certifikat, dok će oni najuspješniji imati priliku ostvariti i jednomjesečnu praksu u GRIF-u, a možda se među njima nađu i neki od mladaca s kojima smo razgovarali o njihovim očekivanjima i planovima u zemlji koja je prema posljednjim podacima u studenome prošle godine brojala 302.080 nezaposlenih, od čega na mlade u dobi od 15 do 24 godine otpada 19,4 posto.

'Želimo nove mogućnosti i znanja!'

U toj poražavajućoj statistici iza pukih brojeva krije se, dakle, i nekoliko mladića i djevojaka, koji su svoje šanse za povećanjem konkurentnosti u dobivanju posla odlučili potražiti dodatnom edukacijom, pa tako Dejan, 23-godišnji komercijalist, otvoreno i veselo kaže da se prijavio na natječaj jer je 'htio biti bogatiji za jedno novo iskustvo i nadopuniti svoje znanje'. Optimističnoj kolegici mu po struci 22-godišnjoj Kristini prijatelj je predložio da se javi na natječaj, što je i učinila i kaže da je 'jako zanima tečaj te joj se čini da je riječ o vrijednom projektu za koji misli da će se isplatiti'. Željna 'novoga znanja i ispunjavanja kreativnih mogućnosti' je i mlada Splićanka Maja, koja je završila turističku školu u Zadru, baš je prije koji dan napunila 25 godina, a inače je članica Volonterskog centra Zagreb.

Sličnu priču ima i Tanja Kapusta, koja je već godinu dana zaposlena kao administrativno-financijska referentica u GONG-u, a koja je polaznicima kazala da je sama, inače kemijska tehničarka po struci, vidjela 'mogućnost novog zaposlenja u kojem i dalje svaki dan uči nove stvari u ovom poslu, koji zapravo predstavlja vezu između računovodstva i udruga, a zahtijeva odgovornost, preciznost, poštivanje rokova i prilagođavanje različitim ljudima'.

Međutim, 'pruža i mnogo kreativnih mogućnosti te stvaranje široke mreže kontakata zbog svih različitih ljudi i organizacija s kojima surađujete, što ga čini vrlo dinamičnim te predstavlja i odličnu odskočnu dasku za daljnje napredovanje na tržištu rada', upozorio je Igor Vidačak, ravnatelj Ureda za udruge Vlade RH, govoreći o ulozi organizacija civilnog društva i njihovoj uspješnosti u povlačenju sredstava iz fondova EU-a te o neprofitnom sektoru kao sve poželjnijoj karijernoj opciji, pogotovo kada je riječ o mladima.

TRAŽENO ZANIMANJE

'Prema statistici koju imamo, prateći oglašavanja na našem Trgu burze, udruge u prosjeku mjesečno objave po dva natječaja za posao i najčešće traže administrativno-financijskog referenta', iznijela je prilikom najave pokretanje projekta Tamara Opačić, predstavnica H-Altera, a projekt MECSO – Moj posao u udruzi dio je IV. komponente IPA programa Mladi na tržištu rada, čija je nezaposlenost jedno od gorućih pitanja.





'S obzirom na brojke i trendove, nikako nije riječ o endemima, naime, danas u Hrvatskoj u neprofitnom sektoru radi oko 18.500 ljudi, a taj će broj sigurno dalje rasti, kao i u Europi, gdje je danas šest posto stanovništva zaposleno u sektoru socijalne ekonomije usmjerene radu za opće dobro. Osim toga, organizacije civilnoga društva, posebno one koje zagovaraju ljudska prava, najuspješnije su u povlačenju sredstava iz europskih fondova', naglasio je Vidačak.

Tim više, raste potreba, ali i ne samo za udruge, u području znanja i vještina za pisanje projekata financiranih iz fondova EU-a, a gdje također nedostaje kvalitetnog kadra, no i tu bi se uskoro mogle poboljšati mogućnosti za one koji traže posao jer su i Vidačak te Jedrejčić dali naslutiti da se razmišlja o nekoj takvoj radionici koja bi bila, kažu, odlična nadogradnja danas započetog tečaja koji predstavlja osnove, ali i pruža kvalitetnu podlogu za daljnje usavršavanje sve potrebnijih znanja i vještina na tržištu rada, kako među starijima, tako i među mladima, po čijoj je nezaposlenosti Hrvatska na poraznom drugom mjestu u Europi