I HSP PROTIV JOSIPOVIĆA

'Tražimo saborsku raspravu o isprici'

  • Autor: Hina /tportal.hr
  • Zadnja izmjena 18.04.2010 12:16
  • Objavljeno 17.04.2010 u 16:27
danijel srb

danijel srb

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorović

Predsjednik Hrvatske stranke prava (HSP) Danijel Srb rekao je danas da Glavni stan HSP-a osuđuje izjave predsjednika Republike Ive Josipovića u Parlamentu BiH ocijenivši da Josipović "izlazi iz okvira Deklaracije o Domovinskom ratu, koju je usvojio Sabor RH te Hrvatsku optužuje za vođenje politike koja je dovela do stradanja ljudi u BiH".

"Ocjenjujemo da je ovom izjavom, koja je povjesno neistinita i štetna za Hrvatsku, predsjednik Josipović izašao iz ustavnih okvira suodlučivanja o vanjskoj politici, nije poštovao odluke Sabora RH i izazvao ustavnu krizu", rekao je Srb na današnjoj konferenciji za novinare održanoj nakon sjednice Glavnog stana HSP-a.

Jučerašnje izjave o mogućem postizanju nagodbe sa Srbijom i povlačenju tužbe za genocid još su jedan pokazatelj nepoštivanja ingerencija Vlade RH, ali i pokazatelj provođenja politike prebacivanja odgovornosti za rat u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini na politiku Tuđmana i Miloševića uz amnestiranje odgovornosti Srbije za agresiju i rat, naglasio je. Hrvatska stranka prava će stoga tražiti raspravu u Hrvatskom saboru o izrečenim stavovima predsjednika Josipovića te nastaloj ustavnoj krizi, dodaje Srb.

Djelomičnu objavu registra branitelja Hrvatska stranka prava ocjenjuje ozbiljnim sigurnosnim propustom i tražimo sankcioniranje odgovornih, iako se članovi HSP-a i pripadnici postrojbi HOS-a nemaju čega stidjeti niti što skrivati jer među njima nema ni lažnih branitelja niti optuženih ili osuđenih za ratne zločine, rekao je Srb. Rekao je da upozoravaju da se objavom registra branitelja dovode u povoljniji položaj abolirani pripadnici neprijateljskih postrojbi koji za razliku od hrvatskih branitelja neće imati problema za dobivanje viza za putovanja u strane zemlje.

Također, rekao je, HSP ocjenjuje da sadašnja vlada i koalicija na vlasti nemaju viziju, volju ni političku hrabrost za donošenje potrebnih reformi i odluka nužnih za izlazak Hrvatske iz gospodarske krize i osiguravanje uvjeta za razvoj gospodarstva.

Srb je istaknuo da se, kad je riječ o najavljenim promjenama Ustava RH, Hrvatska stranka prava protivi naročito promjeni članka 141. kojim je utvrđena obveza provođenja referenduma o udruživanju s drugim državama i narodima i uvjeti za pravovaljanost tog referenduma, protivi se uvođenju dvostrukog prava glasa za pripadnike nacionalnih manjina te reduciranju prava glasovanja hrvatskih državljana koji žive izvan RH.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi