šef financija:

Traži se prostor za daljnja porezna rasterećenja

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2017 10:42
  • Objavljeno 30.11.2017 u 10:42
Ministar financija Zdravko Marić rekao kako će u javnim financijama tražiti prostor za daljnje porezno rasterećenje

Ministar financija Zdravko Marić rekao kako će u javnim financijama tražiti prostor za daljnje porezno rasterećenje

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se i nadalje u javnim financijama tražiti prostor za daljnje porezno rasterećenje te kako će nešto od toga stupiti na snagu početkom iduće godine, a nešto tijekom ostatka mandata Vlade

Na novinarsko pitanje koju najvažniju reformu Vlada planira sljedeće godine, s obzirom da se one najvažnije strateške poput mirovinske i zdarvstvene izgleda odgađaju, Marić je kazao uči sjednice Vlade da je predložio poreznu reformu te kako je to sigurno jedna od većih reformi ove Vlade do sada.

'Rasteretili smo gospodarstvo i građane s 2,5 milijardi kuna, napravili smo značajno pojednostavljivanje i rasterećenje, i administrativno, ali i financijsko. Stabilizirali smo javne financije, radimo zajedno s kolegom Butkovićem na reformi cestovnog sektora, a bit ćemo podrška i svim ostalim resorima u provedbi ostalih reformi', naveo je.

Istaknuo je kako u njegovom resoru ima još puno stvari za napraviti.

'Javne financije dvije godine za redom bilježe dobre rezultate, to su prepoznali svi, kako domaći tako i međunarodni akteri. Nastavljamo na tom polju. Naša osnovna ideja u javnim financijama je tražiti i naći prostora za daljnje porezno rasterećenje, smanjivanje poreza. Nešto od toga će već stupiti početkom iduće godine, a nešto tijekom ostatka mandata', najavio je Marić. 

Upitan pribojava li se usporavanja investicija sljedeće godine zbog Agrokora, Marić je kazao da su u projekcijama za iduću godinu, kao i smjernicama ekonomske i fiskalne politike vrlo transparentno i jasno pojasnili i nabrojali sve potencijalne rizike.

  • +13
  • +10

Vlada RH se izjasnila o amandmanima podnesenim na proračun za 2018. godinu

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Državni proračun za iduću godinu rađen je, inače, na temelju projekcija gospodarskog rasta od 2,9 posto, dok je za ovu godinu proračun temeljen na procjenama rasta od 3,2 posto. 

Marić je kazao da je rizik vezan uz investicijsku aktivnost kompanija iz koncerna Agrokor izravno možda manji u odnosu na onaj neizravni efekt na njihove dobavljače i sve koji rade s njima.

'Zato će Vlada nastojati činiti sve što je moguće kako bi olakšala uvjete poslovanja i digla razinu investicijske klime na još višu razinu kako bi ne samo neutralizirala taj potencijalni negativni efekt nego i stimulirala i digla investicijsku aktivnost. Mi kao Vlada vidimo gospodarski model Hrvatske prije svega upravo na snažnijoj kontribuciji i doprinosu i investicija i izvoza roba i usluga', rekao je.

Dodao je i kako je osobna potrošnja tradicionalno uvijek stabilna u Hrvatskoj. 'Zato i vidite rezultate i efekte ove godine porezne reforme, između ostalog i najviše na osobnoj potrošnji i investicijama', kazao je.

Na pitanje misli li da su se dobavljači Agrokora pripremili za privatizaciju koncerna, Marić je kazao kako vjeruje da većina njih, ako ne i svi, rade odgovorno prema svojim vlasnicima, vrijednosti kapitala i radnicima. Ali, s druge strane, uvijek kad nastanu neke nove okolnosti treba se na neki način i prilagođavati, zaključio je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!