NA DOMAĆEM TRŽIŠTU

Marić nas opet zadužio i to za 5,8 milijardi kuna

23.11.2017 u 17:28

Bionic
Reading

Republika Hrvatska, zastupana po Ministarstvu financija, realizirala je na domaćem tržištu kapitala izdanje obveznica dospijeća 2023. godine u ukupnom nominalnom iznosu od 5,8 milijardi kuna, priopćilo je Ministarstvo financija.

Izdanje obveznica realizirano je uz godišnju kamatnu stopu od 1,75 posto te prinos od 1,80 posto.

Datum izdanja, odnosno uvrštenja obveznica u usluge depozitorija, poravnanja i namire Središnjeg klirinškog depozitarnog društva je 27. studenog 2017. godine.

Prikupljena sredstva bit će upotrijebljena za refinanciranje obveznice RHMF-O-17BA te financiranje općih potreba državnog proračuna, kaže se u priopćenju.

Ministar financija Zdravko Marić u četvrtak je izjavio da će se, osim za refinanciranje stare obveznice, dio sredstava iz novog izdanja koristiti i za smanjivanja duga po trezorskim zapisima.

Saldo upisanih kunskih trezorskih zapisa nakon ovotjedne aukcije iznosi 18,05 milijardi kuna.

'Nakon strateškog odabira povoljnog trenutka za izdanje euroobveznica, u uvjetima povoljnih tržišnih kretanja Ministarstvo financija uspješno je realiziralo izdanje obveznica i na domaćem tržištu', kaže se u priopćenju.

  • +23
Sva lica Zdravka Marića Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoić

Ističe se da je značajan interes investitora omogućio Republici Hrvatskoj izdanje obveznica po najpovoljnijim uvjetima financiranja na domaćem tržištu kapitala u povijesti, s obzirom na sve ključne parametre ocjene uspješnosti izdanja.

'Iznos zaprimljenih ponuda u Knjizi upisa više nego dvostruko je premašio konačni iznos izdanja te je Republika Hrvatska izdala obveznice bez premije na novo izdanje. Ročnost od 6 godina pokazala se atraktivnom za sve skupine investitora na domaćem tržištu uključujući mirovinske fondove, banke, osiguranja i investicijske fondove. Također, postignuti uvjeti izdanja i snažna potražnja dodatno naglašavaju snagu domaćeg tržišta i atraktivnost domaćeg izdanja obveznica Republike Hrvatske za investitore', kaže se u priopćenju.

Izdanje Obveznica aranžirale su Erste & Steiermärkische Bank, Privredna banka Zagreb, Raiffeisenbank Austria i Zagrebačka banka, u ulozi zajedničkih vodećih agenata, pokrovitelja izdanja i agenata uvrštenja, dok su Addiko bank, Hrvatska poštanska banka i Splitska banka sudjelovali kao suaranžeri.

Hrvatska je u prošli četvrtak izdala 1,275 milijardi eura vrijedne obveznice, dospijeća 2030. godine, uz prinos od 2,953 posto i kupon od 2,75 posto.