MAVROVIĆ DAO PODRŠKU

Traktori spremni za pohod na Zagreb

04.03.2010 u 17:01

Bionic
Reading

Predstavnici poljoprivrednika prosvjednika na poslijepodnevnom će sastanku u Kutjevu odlučiti o budućim mjerama, a ne postigne li se rješenje na sutrašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede najavljuju da će u ponedjeljak sa traktorima krenuti prema Zagrebu.

Glavni su zahtjevi seljaka isplata poticaja u stopostotnom iznosu kao i isplata zaostalih poticaja iz 2008. godine od 205 milijuna kuna. Ne postigne li se rješenje na sutrašnjem sastanku s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem u ponedjeljak će više od dvije tisuće traktora krenuti prema Zagrebu, izjavio je danas predsjednik Koordinacije seljačkih udruga Slavonije i Baranje Dragutin Dukić.

Prosvjednički obrok na prosvjedu u Stružecu kod Popovače


Za sutra je, naime, najavljen sastanak ministra poljoprivrede i udruga poljoprivrednika na kojem će se pokušati, kako je najavljeno, dogovoriti model pomoći poljoprivrednicima putem kompenzacija kroz repromaterijal.

Predstavnik poljoprivrednika prosvjednika iz Požege Ivica Malnar je kazao kako traktori ostaju na cestama dok ne završi sutrašnji sastanak u Ministarstvu i dok se ne bude znalo rješenje.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih seljaka Mato Mlinarić je istaknuo kako ne odustaju od svojih zahtjeva za isplatom poticaja u sto postotnom iznosu te isplatom zaostalih poticaja iz 2008.

Postavlja pitanje što je sa onim poljoprivrednicima kojima ne odgovara repromaterijal, kojima treba novac. Nakon što su jučer propali pregovori s ministrom Čobankovićem danas su nastavljeni prosvjedi poljoprivrednika na niz mjesta.

U Virovitici prosvjeduju poljoprivrednici sa više od 400 traktora, u Virovitičko-podravskoj županiji seljaci prosvjeduju i kod Pitomače, poljoprivrednici iz Vukovarsko-srijemske županije s tristotinjak traktora od jučer blokiraju jedan trak južne vinkovačke obilaznice.

Seljaci Požeštine su na prometnici kod Ferovca, sa traktorima su se okupili i poljoprivrednici kod kod Donjeg Miholjca, u Baranji kod Čeminca, prosvjeduju i poljoprivrednici iz Bjelovarsko-bilogorske županije u Gudovcu.

I članovi udruge stočara iz desetak sela u okolici Velike Gorice danas su traktorima djelomično blokirali promet na ulazu u Veliku Goricu.

Mavrovićev Seljački savez uz prosvjednike

Predsjedništvo Hrvatskog seljačkog saveza zatražilo je danas od Ministarstva poljoprivrede da se poticaji u poljoprivredi ne smanjuju i dalo punu podršku zaključcima Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i poljoprivrednicima na terenu, izvijestili su iz tog saveza nakon današnje sjednice Predsjedništva.

U priopćenju koje potpisuje predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Željko Mavrović iznose se stavovi Predsjedništva donijeti povodom aktualne situacije u poljoprivredi.

'Traži se od Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja da se poticaji u poljoprivredi ne smanjuju već da se zadrže na prošlogodišnjoj razini. Daje se puna podrška zaključcima Upravnog odbora Hrvatske poljoprivredne komore i poljoprivrednicima na terenu', stavovi su Predsjedništva Hrvatskog seljačkog saveza koji se prenose u priopćenju.