kvar odašiljača

Trajno oduzeta radijska koncesija Glasu Podravine

14.04.2022 u 12:47

Bionic
Reading

Vijeće za elektroničke medije (VEM) na prošlotjednoj sjednici jednoglasno je odlučilo Radiju Glas Podravine trajno oduzeti koncesiju na 94,1 MHz dobivenu za područje grada Koprivnice zbog prekida emitiranja na toj frekvenciji još od 8. listopada prošle godine

Do prekida emitiranje je došlo zbog kvara na odašiljaču koji nije bilo moguće otkloniti. Nakladnik Glas Podravine d.o.o. novi je odašiljač nabavio u ožujku, te je u dopisu krajem tog mjeseca izričito naveo kako planira s emitiranjem programa početi 1. travnja, navodi se u zaključku VEM-a.

''Navodi nakladnika o neprekinutom emitiranju radijskog programa putem interneta (tzv. stream) nisu pravno relevantni budući da koncesija prestaje temeljem samog Zakona o elektroničkim medijma i to kada prekid ostvarivanja koncesije bude dulji od 48 sati.

Kako je na neosporan način utvrđeno da je nakladnik prestao ostvarivati koncesiju u vremenskom razdoblju duljem od 48 sati odlučeno je o trajnom oduzimanju koncesije'', navodi se u zaključku VEM-a.

Osim gubitka koncesije, nakladnik Glas Podravine neće dobiti ni nedavno dodijeljen novac iz Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija jer neće moći potpisati ugovor s Agencijom za elektroničke medije, a izmijenit će se dopuniti odluka o pravdanju novca iz Fonda za 2021. koji se odnosi na taj radio.

Zaključno, nakladnika tog radija će se pozvati na upis Internet radija u upisnik koji vodi Agencija za elektroničke medije, navodi se u rješenju VEM-a.

S druge strane, direktorica Glasa Podravine Tihana Hleb, kako su izvijestili lokalni mediji, rekla je da još nisu primili službeni dopis Vijeća, te da odluku sa sjednice ne može komentirati.

Osim tom radiju, VEM je prije nekoliko godina trajno oduzeo koncesiju Kult radiju d.o.o., nakladnika Laganini FM Varaždin zbog kršenja programskih uvjeta koncesije te slanja krivotvorenih snimki programa kao dokaza ispunjavanja koncesijskih uvjeta.