potvrda sljedeći tjedan

Tportal doznaje: Boris Vujčić ostaje na čelu HNB-a

06.07.2018 u 11:18

Bionic
Reading

Aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić, kojemu u nedjelju istječe mandat, ozbiljan je kandidat za nastavak te dužnosti. Potvrdio je to i šef HDZ-ovog kluba Branko Bačić, a neslužbeno iz koalicijskih izvora može se čuti da je Vujčić dogovoren i među koalicijskim partnerima

'U Saboru nas čeka imenovanje guvernera, njegova zamjenika i tri viceguvernera. U tijeku su konzultacije oko izbora svih pet čelnih ljudi HNB-a. Mislim da ćemo danas tijekom dana, a najkasnije u ponedjeljak, imati kandidate za guvernera i ostale dužnosnike HNB-a i u petak ćemo glasovati o njima. Za sada ne bih o kandidatima, dok s koalicijskim partnerima ne dogovorimo svih pet imena', kazao je novinarima u Saboru Branko Bačić.

Bačić je u izjavi potvrdio da je dosadašnji guverner Boris Vujčić jedan od kandidata za guvernera o kojima se ozbiljno razmišlja. Kako tportal doznaje iz izvora bliskih koaliciji, Vujčić bi prema dosadašnjem dogovoru trebao biti predložen za novi mandat.

No cijela procedura će se, po svemu sudeći, odigrati tek sljedeći tjedan iako Vujčiću u nedjelju istječe mandat. O kandidatima će mišljenje prvo dati saborski Odbor za financije, koji je danas trebao održati sjednicu, no ona je otkazana.

Nakon rasprave na Odboru za financije mišljenje će biti upućeno Odboru za izbor i imenovanja koji će saborskom plenumu predložiti kandidata na izbor. No u Saboru se prije glasovanja mora provesti i rasprava, tako da se očekuje da novi guverner bude izabran tek sljedeći petak, posljednji dan zasjedanja Sabora prije ljetne stanke.

  • +17
Boris Vujčić Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Vujčića, kojemu mandat istječe u nedjelju, do izbora novog guvernera mijenjat će pak viceguverner Relja Martić, a kako i njemu istječe mandat 17. srpnja, Sabor će uz guvernera morati izabrati i njegove zamjenike.

Podsjetimo, Vujčić je na čelo HNB-a došao još za vrijeme vlade Zorana Milanovića, a kritike su na rad HNB-a u njegovu mandatu stizale i iz redova HDZ-a. Oim Vujčića u kuloarima se kao mogući kandidati spominjali i Martina Dalić, Tomislav Ćorić, pa i Zdravko Marić.

Saborski zastupnik Ivan Lovrinović novinarima je u petak objavio nalaz revizorske kuće Deloitte, prema kojemu je Hrvatska narodna banka u 2017. ostvarila gubitak od preko 2,5 milijardi kuna.