oglašavanje u medijima

Totgergeli: 'Zašto jedan lokalni radio dobiva 845 tisuća kuna od gradskih tvrtki'

20.12.2023 u 19:31

Bionic
Reading

Zastupnik HDZ-a Miro Totgergeli izjavio je u srijedu da HDZ nema ništa protiv da se utvrde sve činjenice u aferi ''Mreža'' niti protiv toga da se javno obznani financiranje svih medija, uključujući i one zagrebačke s obzirom na to da neki od njih dobivaju novac iz gradskih tvrtki

''HDZ je za da se javno obznani vlasnička struktura svih medija i njihovo financiranje pa bi sukladno tome bilo zanimljivo čuti objašnjenje zašto se zagrebačke gradske tvrtke, koji su monopolisti u onome što rade, oglašavaju u medijima te zašto, primjerice jedan lokalni radio dobiva 845 tisuća kuna gradskih tvrtki'', kazao je Totgergeli u Hrvatskom saboru tijekom slobodnih govora kluba zastupnika.

Aferu Mreža preimenovao je u aferu ''Mreža Most'', zato što njihov zastupnik Nikola Grmoja nije prijavio policiji i DORH-u informacije koje je dobio od bivšeg savjetnika Jurice Lovrinčevića već ih je ''usmjeravao u pravcu rušenja hrvatske vlade''.

''Most je svojedobno imao i PR agenciju preko koje su htjeli utjecati na medije i kreirati informacije u svoju korist'', kazao je. Mostov zastupnik odgovorio mu je da su njegove prozivke licemjerne.

''Vi ste držali vreću iz koje se kralo. Bili ste u Upravnom vijeću Fonda za zaštitu okoliša, donosili ste odluke kome će se sredstva dodjeljivati. Vi ste čovjek kojeg prvog treba ispitati'', izjavio je Grmoja.

''Kolega Grmoja laže. Ja sam još uvijek u Upravnom vijeću Fonda za zaštitu okoliša. Ali, nemam informacije da je netko dilao s tim novcima a vi ste ih imali pa ste ih trebali prijaviti. Umjesto toga potičete da se afera razbije da biste mogli optuživati HDZ'', rekao je Totgergeli.

Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demokršćanske stranke ustvrdio je da Grmoja još uvijek utječe na odluke medija o tome što će emitirati u svojim programima.

''Grmoja s opskurnim likovima dogovara dijeljenje novca i plaćanje medijima. Ali ovaj govor nitko neće vidjeti u medijima jer je Grmoja sve riješio, a plaćalo se medije da se radi protiv Vlade RH'', kazao je.

Dok zastupnici raspravljaju o financiranju medija i jednoj od najvećih korupcijskih afera, premijer Plenković najavljuje novi zakon o medijima kojim želi onemogućiti neovisno istraživačko novinarstvo, upozorila je Urša Raukar Gamulin (Možemo).

''Treba orbanovski zatrti ono još malo slobodnih medija da se ne postavljaju neugodna pitanja i ne vode istrage o krađama i korupciji. Plenković sustavno uništava nezavisne institucije, financijski i kadrovski uništava DORH i USKOK i još su mu preostali samo mediji da dovrši svoj posao'' naglasila je zastupnica Možemo.

Zastupnica kluba Centra, Glasa i Stranke s imenom i prezimenom Anka Mrak Taritaš današnju je sjednicu odbora za gospodarstvo i za zaštitu okoliša usporedila sa sjednicama Saveza komunista Hrvatske iz 1950-ih.

''Teško je odlučiti je li bilo gore premijerovo pomahnitalo divljanje na sve koji su ga se usudili kritizirati ili pljeskanje njegovoj genijalnosti od strane HDZ-ovih zastupnika. Čak je i na sjednicama tadašnje partije bilo više spremnosti za ozbiljnu raspravu i manje ulizivanja pameti i ljepoti velikog vođe'', izjavila je Mrak Taritaš.

Premijeru također zamjera što za ministre bira ''nesposobnjakoviće ili lopove'' te je ustvrdila da on nije promijenio HDZ već je HDZ njega.

SDSS-ov zastupnik Milorad Pupovac izrazio je žaljenje što hrvatska manjina u Srbiji više neće imati predstavnika u tamošnjem parlamentu. Bez obzira na to, nada se da će Hrvati zadržati sva prava za koje su se izborili, zahvaljujući dobroj suradnji između SDSS-a i DSHV-a (Demokratski savez Hrvata Vojvodine).

''Ja ne bih htio da sve ono što imaju Srbi u Hrvatskoj imaju i Hrvati u Srbiji. Primjerice, ne bih htio da su fasade u Subotici, Novom Sadu i Beogradu ukrašene s natpisima Ubi, ubi Hrvata'', naglasio je.

Pupovac poziva na obostranu zaštitu prava manjinskog naroda u dvije zemlje.

''Neki kolege misle da će pomoći pravima hrvatskog naroda u Srbiji ako se bude loše govorilo o pravima Srba u Hrvatskoj. Neće'', poručio je zastupnik SDSS-a.